Cita a Qatar Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Un Mundial controvertit

Més que blanquejar les deplorables situacions d’explotació laboral, falta de llibertat d’expressió i discriminació de gènere, la cita les mostra al món

3
Es llegeix en minuts
Un Mundial controvertit

PABLO PORCIUNCULA / AFP

El Mundial de futbol és, juntament amb els Jocs Olímpics, l’esdeveniment esportiu de més projecció planetària i adquireix una transcendència global que va més enllà de l’estricta competició i fins i tot de les múltiples facetes purament econòmiques. El cas de Qatar és emblemàtic en aquest sentit, un exemple meridià que esport i política no són dos universos aïllats, sinó que mantenen relacions moltes vegades turbulentes en què aprofitar l’enorme empenta que en l’aspecte mediàtic representa un esdeveniment de tanta magnitud que es converteix en una estratègia d’Estat. Al servei de la modernització i internacionalització d’un país o ciutat (com ho van ser els Jocs del 92) o com a instrument d’emblanquiment de règims amb discutibles executòries en matèria de drets humans. 

L’elecció de la seu del Mundial del 2022, el 2010, ja va estar entelada de múltiples denúncies per corrupció i suborn que es van materialitzar en el que la revista ‘France Football va anomenar ‘Qatargate’, a partir de la notícia de la trobada entre el llavors president Nicolas Sarkozy, els presidents de la UEFA i la FIFA i el llavors príncep i avui emir del Qatar Tamin Hamad al-Thani. Mesos després del triomf de l’emirat, l’organització Qatar Sports Investments va adquirir un PSG que estava a la ruïna. La FIFA va encarregar una investigació interna sobre els presumptes suborns que va quedar en no res, cosa que va provocar la dimissió del redactor de l’informe, antic fiscal general dels Estats Units. 

Ni els dèficits estructurals (estadis, hotels, vies de comunicació) ni la necessitat de jugar el Mundial en plena temporada de competicions nacionals (per primera vegada a la història, en plena tardor), per evitar el tòrrid estiu del Golf, van ser hàndicaps per col·laborar amb la maniobra propagandística del règim de la família Al-Thani. Però el Mundial, més que blanquejar una situació deplorable quant al respecte dels drets humans i la llibertat d’expressió, a l’explotació dels treballadors i el menyspreu per la seva seguretat i les seves vides, a la persecució del col·lectiu homosexual i la discriminació de la dona, ha posat tota aquesta realitat davant dels ulls de tothom. Mal negoci.  

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Veient aquesta realitat evident, hi ha l’opció individual i legítima de renunciar a no prestar cap interès al Mundial. Molts seguidors d’aquest esport estan exposant que aquesta serà la seva actitud. D’altres potser no s’afegeixen a aquest boicot d’atenció, o acabin relaxant-lo a mesura que avanci la competició. No se’ls pot carregar amb la responsabilitat d’aconseguir una cosa que cap institució esportiva o política s’ha arribat a plantejar, ni els mateixos esportistes que no han posat objeccions a anar-hi. En aquesta situació, es pot qüestionar també quina ha de ser l’actitud dels mitjans de comunicació en la cobertura d’aquest polèmic Mundial. I el seu paper no pot ser el d’afegir-se a una apagada informativa, ni tampoc el que sembla que desitjaria el president de la FIFA, Gianni Infantino, parlar només del que passa sobre la gespa. Més aviat és el de facilitar un seguiment dels aspectes esportius que desperten un notable interès en l’audiència i oferir una informació crítica i completa del costat fosc d’aquesta cita, sense deixar-se enganyar per la façana de cartró pedra (amb els seguidors de les seleccions substituïts per extres, amb instal·lacions mastodòntiques i incongruents en plena crisi ambiental o suposats avanços aperturistes). En resum, complir la seva funció.