Article d’Ana Bernal-Triviño Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿A què juga TikTok?

¿Juguen a esborrar la memòria històrica? ¿A recolzar l’assetjament masclista? ¿Que misògins o racistes campin al seu aire? Millor que diguin que el que volen és que ballem i no pensem

1
Es llegeix en minuts

La setmana passada vaig escriure aquí una columna sobre l’exhumació de Queipo de Llano, sobre les atrocitats que van patir les afusellades per ser dones i sobre García Lorca. Era una mínima part del que hi ha als llibres d’història. Vaig compartir l’article a TikTok, però algú ho va denunciar i va ser eliminat. Diuen que infringeix les normes per incloure «insults i mostres d’odi» a «atributs protegits» i per «assetjament sexual». Per aquesta regla, TikTok retiraria informes de les Nacions Unides, que bé va documentar la brutalitat de la dictadura i l’insult que sí que és la falta de reparació al nostre país. Espero no entendre que TikTok consideri que Queipo de Llano és una figura d’«atribut protegit» i que un vídeo que denuncia la violació de dones en guerra sigui considerat «assetjament sexual». 

Notícies relacionades

No és la primera vegada que em passa. Abans m’havien eliminat un altre vídeo en el qual parlava de valoracions forenses sobre el mite dels agressors com malalts mentals. No es pot parlar de delinqüents, pel que sembla, ni conscienciar les víctimes ni fer pedagogia. El mateix m’ha passat en altres xarxes.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Penso en aquesta reacció de TikTok mentre llegeixo que ja tenim la primera condemna per una ‘fake new’, per compartir un vídeo fals a Twitter amb una finalitat racista. I, pensant en tot això, em pregunto... ¿A què juguen TikTok i les xarxes socials? Aquestes per les quals s’«informa» la joventut. ¿Juguen a esborrar la memòria històrica? ¿A recolzar l’assetjament masclista? ¿Que misògins o racistes campin al seu aire? Millor que diguin que el que volen és que ballem i no pensem. ¿On és la responsabilitat de les xarxes perquè no prosperi el negacionisme científic, històric o de gènere? ¿Quins continguts permeten amb complicitat i quins en censuren? M’és igual que em tanquin el compte. No visc de ser ‘influencer’. Però inquieta pensar què estan oferint a la joventut si deixen impunes el que sí que són missatges d’odi i d’assetjament. No ens callaran però, mentrestant, defineixen bastant la seva falta de responsabilitat, com recolzen el negacionisme i com juguen amb la memòria i els drets.