Gegants en crisi Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Xarxes socials en tensió

Més enllà del context econòmic, algunes grans tecnològiques vivien crisis de model pels canvis de gustos i l’entrada de nous jugadors

3
Es llegeix en minuts
Xarxes socials en tensió

DADO RUVIC / REUTERS

L’arribada d’Elon Musk a Twitter ha vingut precedida de polèmica quan el comprador va assumir que el preu compromès era absolutament desorbitat, seguit immediatament d’acomiadaments massius i de l’anunci del cobrament de determinats serveis com la verificació del compte, que ha entrat en crisi després d’una allau de perfils falsos una vegada l’autentificació ha passat a ser un bé a adquirir i no una garantia de solvència. Però no només la companyia de l’ocell blau s’enfronta a seriosos problemes econòmics. Meta, propietària de Facebook, Instagram i WhatsApp, també ha anunciat una dràstica reducció de plantilla. Serveis que han tingut un efecte radicalment disruptiu sobre l’ecosistema comunicatiu tradicional han vist com la seva viabilitat econòmica es veu en compromís quan una crisi econòmica gravita sobre el mercat publicitari i com l’arribada de nous jugadors, com TikTok, pot fer que del dia a la nit passin a ser vistos més com a passat que com a futur, vulnerables als canvis de gustos i a crisi reputacionals, com demostren les baixes d’usuaris i anunciants registrades a Twitter des que es va donar a conèixer la irrupció del seu nou propietari.

El moment compromès per a l’economia de les grans xarxes socials ho és també per a altres jugadors en el terreny de l’entreteniment virtual, com Netflix; del comerç ‘online’, com Amazon, o del sector de les tecnològiques en general, des de Microsoft i Google a Tesla o Nvidia. Totes les Big Tech que executen, preparen o sospesen acomiadaments, cauen notablement en borsa i veuen perjudicats els seus comptes de resultats. Un resultat de la crisi global alimentada per la guerra d’Ucraïna que reprodueix el que estan vivint altres sectors econòmics (o anticipa el que viuran).

Amb tot, més enllà de l’impacte del context econòmic general, algunes empreses viuen també crisis pròpies de model, obligades a reinventar-se com d’altres van haver de fer a la seva arribada. I les seves respostes, com el metavers de Mark Zuckerberg, en alguns casos semblen més una manera d’inflar una bombolla sense contingut. No menys preocupants són els plans d’Elon Musk per a Twitter, al crit de «l’ocell està alliberat». Twitter no és un negoci com un altre qualsevol. És una xarxa directament connectada amb la llibertat d’expressió i el dret a la informació, i, per tant, amb el funcionament de les nostres democràcies. Les xarxes s’han convertit en una nova plaça pública on els ciutadans parlen i debaten sobre aquells assumptes que més els interessen, a més de divertir-se i aprendre. El que hauria de ser qualsevol mitjà de comunicació. Twitter ocupa encara una posició privilegiada, i en aquest sentit el que Musk faci o deixi de fer amb la seva nova adquisició no és en absolut innocu. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Per això resulta fins a cert punt inquietant intentar descobrir què vol dir el megamilionari quan es defineix com un «absolutista de la llibertat d’expressió». Aparentment l’emprenedor sud-africà s’adhereix a la tendència, tan freqüentada pels magnats d’internet, com Mark Zuckerberg, d’intentar per tots els mitjans inhibir-se de qualsevol responsabilitat sobre els continguts que circulen per les xarxes. Així, el flamant propietari de Twitter ha assenyalat que, per a ell, el límit de la llibertat d’expressió és la llei, i que si algú vol reduir aquesta llibertat, el que ha de fer és dirigir-se al Govern perquè ho faci. Tots els insuficients esforços realitzats fins ara sobre moderació del discurs de l’odi i l’assetjament quedarien així compromesos.

El president dels EUA, Joe Biden, ha advertit Musk sobre això. A aquestes altures, aquest s’hauria d’haver adonat que l’assumpte no és gens fàcil, sinó molt complex. El límit entre l’admissible i l’inadmissible és difícil d’establir, i sempre discutit. Twitter és llibertat, intercanvi i aprenentatge personal i, alhora, un lloc on grimpen la mentida i l’odi. És aviat per alarmar-se. Tot i que sí que hem d’estar vigilants.