Apunt

Atracció inversora

Diversos projectes industrials allunyen la imatge negra del país que projecten els més crítics

1
Es llegeix en minuts
Atracció inversora

Recordo aquell discurs que va pronunciar Joan Laporta en la seva anterior presidència del FC Barcelona: ¡Que no estem tan malament, home!, va dir. Els últims anuncis de companyies estrangeres que aposten per invertir a Espanya reflecteixen un atractiu com a país que allunya la imatge més negra que difonen els més crítics i els profetes de l’apocalipsi, que diria la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. No és estrany que el president del Govern, Pedro Sánchez, s’hagi envalentit. És molt millor anunciar inversions milionàries que tancaments com els de Nissan, per posar un exemple.

L’aposta més recent pel país es la de Cisco Sytems, que establirà a Barcelona el seu primer centre de disseny de xips (semiconductors) a la UE, així que el país s’integra a la cadena de subministraments d’una de les indústries amb més potencial. Un motor per a aquesta iniciativa, com ja ho va ser per a Intel, és el PERTE de 12.000 milions d’euros posat en marxa pel Govern, el més voluminós de tots.

Però, a més, cal sumar la decisió de Volkswagen-Seat de construir la seva gigafactoria de bateries a Sagunt (València) i els projectes d’electrificació que catapultaran la planta de Martorell. I això malgrat una dotació garrepa del PERTE que han aconseguit salvar les aportacions addicionals anunciades per la Generalitat catalana i valenciana. Perdre aquestes inversions hauria sigut una catàstrofe. Cal prendre’n nota.

Notícies relacionades

També cal sumar a tot això la inversió de 10.000 milions fins a 2030 per part Maersk, el gegant danès del transport marítim, que, en aquest cas, beneficiarà Andalusia i Galícia, per produir metanol verd per al seu propi consum. Un projecte en què podria participar l’Estat.

Aquests exemples –n’hi ha més– i, si a més el Govern es posa de veritat les piles perquè els PERTE amb els fons europeus funcionin com haurien de funcionar, poden ser una gran oportunitat per sostenir el creixement, modernitzar la indústria i esquivar una recessió, o almenys, evitar que sigui molt més profunda.