Article de Montse Santolino Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

398 dies, un mal indicador

Catalunya té gairebé 100.000 persones en llista d’espera per accedir a les ajudes de la dependència i els temps d’espera més llargs per aconseguir-les

1
Es llegeix en minuts
398 dies, un mal indicador

En un debat recent de la Comissió de Drets Socials del Parlament es va parlar d’una cosa importantíssima que, per contra, no ha tingut prou difusió ni seguiment: el problema seriós que tenim amb les ajudes a la dependència.

Catalunya té gairebé 100.000 persones (96.310) en llista d’espera per accedir a les ajudes de la dependència. 25.293 esperen a ser valorades i la resta, fins i tot amb el grau de dependència reconegut, esperen alguna prestació o servei. Tenim les llistes d’espera més llargues de l’Estat i les prestacions més curtes. En contra del que diu la llei que estableix sis mesos com a màxim, tenim els temps d’espera més llargs per aconseguir-les: 398 dies com a mitjana per a la tramitació de l’expedient.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

El resultat és que milers de persones moren cada any esperant aquestes ajudes. L’Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials no pot ser més clara en la seva denúncia. Parla de desídia i imperícia dels diferents governs catalans, termes massa durs per no despertar més interès social i mediàtic. Fins i tot tenint en compte la falta d’inversió estatal, Catalunya continua reduint els seus pressupostos socials i estant per sota de la mitjana en relació amb la resta de territoris de l’Estat. Encara amb injeccions extraordinàries de recursos, les llistes d’espera creixen.

I no només és una qüestió de diners. Si tenir un familiar dependent ja és dur, el procés pel qual han de passar les famílies per aconseguir aquestes ajudes ho fa fins i tot més dur. Haver d’insistir perquè vingui una professional a casa a acreditar la seva incapacitat. Que no siguin suficients els informes mèdics. Haver de desitjar que aquell dia el teu familiar estigui fatal. Obligar-lo a tornar a passar aquest examen per demostrar que està fins i tot pitjor. Pocs processos administratius més inhumans. Urgeix una administració més àgil i sensible. Amb un dependent a casa, 398 dies de tràmits són un patiment afegit al patiment. Si hi ha indicadors de mal govern, el dels 398 dies és dels pitjors.