Article de Montse Santolino Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Inseguretat: percepcions i aplicacions

Els polítics saben que la inseguretat i la percepció d’inseguretat no són el mateix, i que aquesta té més que veure amb el fet de no poder confiar en el veí, o amb la incertesa econòmica o vital, que amb robatoris o assalts

1
Es llegeix en minuts
Inseguretat: percepcions i aplicacions

Ferran Nadeu

La inseguretat està sempre en la llista de les principals preocupacions ciutadanes en molts municipis. Per fer-hi front, l’alcalde Antonio Balmón, vicepresident de l’AMB, ha anunciat un sistema integral de seguretat ciutadana per a tota l’àrea metropolitana. La proposta pivota sobre una ‘app’ que ja funciona en 13 municipis per alertar les policies locals, i planteja altres mesures com erradicar racons insegurs o la videovigilància. La idea, tot i que respon a una necessitat real de coordinació, sembla tanmateix tenir únicament caràcter preelectoral, perquè s’ha presentat en fòrums empresarials i tecnològics, però no a qui té la competència de la seguretat a tot el territori, que és el Departament d’Interior.

Notícies relacionades

Igual que sobren aplicacions que maquillen carències, sobren anuncis de solucions fàcils a problemes complexos. Els polítics saben que la inseguretat i la percepció d’inseguretat no són el mateix, i que la percepció d’inseguretat té més a veure amb el fet de no poder confiar en el veí, o amb la incertesa econòmica o vital, que amb robatoris o assalts. I saben que el que creix significativament són els conflictes de convivència, no la criminalitat. Ho saben però, molts d’ells, fiquen en el mateix sac la convivència, la delinqüència i l’incivisme perquè el fàcil, i visible, és treure policies al carrer i crear ‘apps’. El difícil i sense foto reeixida és fer polítiques socials i comunitàries àmplies i valentes, que facilitin la cohesió social.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Quinze dies després de l’anunci de Balmón, l’AMB ha fet públiques ajudes per valor de 9,8 milions d’euros per lluitar contra la pobresa extrema. Els seus propis informes assenyalen la cronificació de la «vulnerabilitat social aguda» a molts barris. Qui vulgui saber on són els problemes de fons només ha de creuar aquestes dades amb els de percepció d’inseguretat. I per cert: ¿per quan una ‘app’ d’alertes socials per avisar si un veí passa gana o fred, i activar respostes immediates de Serveis Socials?