Apunt

Vint cèntims amb els dies comptats

La rebaixa per litre de carburant que va entrar en vigor a l’abril és ferma candidata a deixar de ser generalitzada a partir de l’1 de gener

1
Es llegeix en minuts
Vint cèntims amb els dies comptats

REUTERS / Lee Jae-Won

Aquest novembre, el Govern preveu aprovar el decret llei amb les mesures anticrisi que l’Executiu preveu prorrogar a l’any vinent o amb altres de noves per ajudar els col·lectius més vulnerables a capejar els efectes de la inflació, en general, i de la pujada dels preus energètics, en particular. 

Notícies relacionades

El Govern encara no ha precisat quin serà el menú de mesures per a l’any vinent, tot i que sí que ha avançat a la Comissió Europea que els comptes públics estan en condicions d’adoptar mesures d’ingressos i de despeses per un import similar al de les adoptades el 2022 sense que el dèficit públic es desviï de l’objectiu previst del 3,9% del PIB. L’Autoritat Fiscal (Airef) no comparteix aquesta afirmació. Creu que, si es prorroguen les mesures (per un import d’alguna cosa més de 18.000 milions), el dèficit podria pujar al 4,6% del PIB el 2023, però el Govern, que és qui ha de decidir el contingut d’aquest decret, no ho veu igual. 

El Govern ha avançat que el criteri que utilitzarà a l’hora de determinar quines mesures anticrisi es prorroguen al 2023 serà el de la seva focalització a favor de les rendes més baixes, com exigeix la Comissió Europea. Des d’aquest punt de vista, es podria dir que la bonificació de 20 cèntims per litre de carburant té els dies comptats. En primer lloc, aquesta mesura, que s’aplica des de l’1 d’abril i que ha sigut prorrogada fins al 31 de desembre, és la més cara de totes les que ha adoptat el Govern (uns 6.000 milions el 2022). A més, l’Autoritat Fiscal, que ha realitzat una anàlisi sobre el grau de focalització de les diferents mesures a favor dels col·lectius més vulnerables, assenyala que les rendes més altes són les que més partit treuen a aquesta bonificació de 20 cèntims. A això s’afegeix que el preu dels carburants va iniciar un camí de descens a finals de juny (amb alguna dent de serra en les últimes setmanes). Finalment, la vicepresidenta, Nadia Calviño, ha deixat en suspens la pròrroga generalitzada de la rebaixa dels 20 cèntims o d’aplicar-la només per als sectors afectats. Està clar.