NEWSLETTER

¡Que venen els russos!

1
Es llegeix en minuts
¡Que venen els russos!

AFP / ALEXEY DRUZHININ

Impressionants les dades que ha recollit Juanjo Fernández sobre els atacs a les xarxes socials espanyoles des de Rússia coincidint amb la guerra a Ucraïna. La contrainformació no és un invent nou. Ha existit sempre i ha utilitzat els mitjans que ha tingut disponibles. I no s’ha de confondre els mitjans amb les finalitats. L’Alemanya de Hitler llançava pasquins sobre Londres per desanimar la resistència britànica. I els aliats van fer el mateix després del desembarcament de Normandia. I cap de les dues coses feia destestable o meravellosa l’aviació. Una cosa semblant passa amb les xarxes. Putin les utilitza per desestabilitzar els seus enemics, Trump per guanyar adeptes i moltes altres organitzacions per empoderar els ciutadans per defensar les causes més nobles. El problema no són les xarxes sinó l’ús que se’n fa. Intoxicar en format digital és més barat, però no necessàriament ni més efectiu ni més eficient. Ni tampoc més màgic. Com demostra la informació d’EL PERIÓDICO, impacta sobre els més crèduls. En aquest cas el col·lectiu antivacunes.

Notícies relacionades

En l’última dècada, hi ha una certa tendència a maximitzar el poder de la Rússia de Putin per desestabilitzar el món occidental. És veritat que la censura i el control de la informació donen avantatges en situacions de confrontació. Però també és veritat que no tots els mals ens venen de la manipulació russa, encara que estigui al darrere de determinades amplificacions. Va ser el Partit Conservador el que va donar ales al Brexit. Van ser els polítics de l’establishment nord-americà els que es van deixar corrompre per Trump fins a donar-li munició per guanyar-los al seu terreny putrefacte.

El mite rus ha arribat també a l’independentisme català. Alguns il·luminats d’aquest moviment van jugar als espies amb l’entorn més llunyà del Kremlin. Van fantasiejar amb això en converses gravades per la policia, no sempre sota tutela judicial. Però van arribar a la taula d’un jutge i fins al moment ha decidit no mirar a una altra banda tot i no haver trobat res determinant. De tot plegat, dels russos, de la contrainformació, de les xarxes i de Catalunya se’n parlarà aquest dijous al Parlament Europeu. Esperem que els diputats treguin conclusions abans que titulars.