Article de Georgina Higueras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Els comunistes xinesos redescobreixen el marxisme

Xi Jinping ha reprès la ideologia com a bandera per impulsar el seu gran objectiu: mantenir el PCX en el poder

3
Es llegeix en minuts
Els comunistes xinesos redescobreixen el marxisme

El Partit Comunista Xinès inicia el XX Congrés sota el sòlid control de Xi Jinping, el seu ‘nucli’, el líder que ha desenvolupat una nova fórmula de nacionalisme marxista que passa per reforçar la ideologització dels 98 milions de membres del PCX. En la nova era que s’obre després del conclave, el partit s’aferra a un marxisme-leninisme que col·loca la Xina en el costat correcte de la història, en vista d’uns EUA que considera entotsolats en les seves pròpies contradiccions internes i en un declivi irreparable

En els 10 anys que fa que Xi està al capdavant del partit, que funciona com un Estat dins de l’Estat, ha netejat amb duresa les files. Van ser investigats per corrupció 2,5 milions de membres (gairebé la totalitat, càrrecs públics) i expulsats 1,5 milions, dels quals 456.000 van ser sancionats i desenes de milers, empresonats. La campanya també va ser útil per fer anar dretes les diferents faccions i carregar contra els dissidents. Pocs dubten que Xi sortirà reforçat del congrés, en el qual potser és beneït amb un lideratge de per vida, com Mao Zedong, o com a mínim amb un tercer mandat (els seus predecessors Hu Jintao i Jiang Zemin, només en van tenir dos).

Xi, fill de Xi Zhongxun, un dels primers dirigents comunistes, ha reprès la ideologia com a bandera per impulsar el seu gran objectiu: el manteniment del PCX en el poder. Això requereix seguretat dins del país, influència fora i consolidar el control del partit sobre tots els dominis de la política pública i fins i tot de la vida privada, cosa que inclou una revitalització de les empreses estatals i noves restriccions en el sector privat.

Segons el cap del departament d’organització, Chen Xi, lleialtat, competència i integritat han sigut les qualitats exigides en el complex procés de selecció dels 2.296 delegats al congrés. És evident que no només es requereix lleialtat als principis del partit, sinó molt especialment a Xi Jinping, el seu guia i l’home que ha aconseguit introduir l’aprenentatge del seu pensament en el pla d’estudis nacional, des de l’escola primària a la universitat, a més d’incloure’l als estatuts del PCX. 

Al voltant d’un terç dels delegats corresponen a dirigents del partit i del Govern en l’àmbit estatal i regional. La resta van ser elegits com a representants de la nova generació de líders, entre els quals s’inclouen «treballadors model, agricultors i professionals», així com minories ètniques. Entre ells destaquen el veterà expert en malalties infeccioses Zhong Nanshan, que va fer una contribució a la lluita contra la covid-19 espectacular, i Wang Yaping, la primera dona astronauta de la Xina que ha fet passejos espacials.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Les dones continuen sent l’assignatura pendent del PCX, tot i que en aquest conclave hi ha 619 delegades, el 27%, un augment de tres punts percentuals. En els escalafons superiors del poder comunista la representació és gairebé irrisòria. En la totalitat del Comitè Central (205 membres de ple dret i 171 suplents sense dret a vot) no assoleixen ni el 10% i només n’hi ha una entre els 25 integrants del Politburó, Sun Chunlan, que amb 72 anys ha passat l’edat oficial de jubilació, situada en els 68 anys, que Xi se saltarà.  

El nou Comitè Central s’extreu dels delegats, que al seu torn ratifiquen amb el seu vot la llista amb els designats. En la seva primera reunió al final del congrés, el Comitè Central escollirà el Politburó i aquest el seu Comitè Permanent, la cúpula del poder de la República Popular. El nombre d’integrants d’aquests òrgans no és fix, depèn de l’amplitud que vulgui donar-los el líder màxim.  

Notícies relacionades

En el discurs inaugural, Xi no només repassa els èxits de l’últim quinquenni en el poder econòmic, científic, tecnològic, militar i nacional integral, sinó també els avenços socials, com el final de la pobresa extrema i la reducció dels desequilibris i desigualtats que amenacen la Xina, i que atribueix al liberalisme econòmic de les dècades passades. En la tornada a l’ortodòxia marxista-leninista que preconitza, les regles del mercat estaran més condicionades per una intervenció més gran de l’Estat i del partit.

Amb la rigorosa defensa de la ideologia que assumeix el PCX, Xi vol domar el mercat i Occident per assegurar un centenari triomfant de la República Popular, el 2049. Haurem de veure si els EUA i els milionaris sorgits de l’economia liberal els ho permeten.

Temes:

Xina Xi Jinping