NEWSLETTER

L’empresari que vol més impostos

El Govern ha d’escoltar les crides a favor d’alces de tributs temporals en comptes de gravar el patrimoni

1
Es llegeix en minuts
L’empresari que vol més impostos

DAVID CASTRO

Ell està a prop de complir els 60 anys i reconeix que la vida li ha anat bé, malgrat les crisis econòmiques que ha hagut d’esquivar al llarg de la seva carrera i en les quals va estar a punt de perdre-ho tot. És Carlos Bertomeu, president de l’aerolínia Air Nostrum i d’Ilsa, el tercer operador de l’AVE a Espanya (iryo).

L’última crisi, la que va començar amb la pandèmia i que es va cronificar amb la guerra d’Ucraïna, gairebé se li entravessa i l’ha obligat a demanar un rescat a l’Estat a través de la SEPI. Després d’una tramitació agònica i incomprensiblement llarga, que ha durat 15 mesos, ja té el salvavides que ha evitat la dissolució de l’empresa que va fundar amb la família Serratosa i de la qual ara és el màxim accionista. El Bertomeu més endeutat pot així, a més, seguir endavant amb un negoci complementari, l’alta velocitat, en el qual va entrar per redoblar la seva aposta per la mobilitat.

L’empresari ha explicat a aquest diari que confia que l’economia espanyola no pateixi una recessió massa profunda i llarga que torni a fer que la seva companyia tremoli fins als ossos. En aquest context, la pujada fiscal als rics que prepara el Govern no l’escandalitza del tot. Es declara defensor de la progressió en l’impost sobre la renda i no veuria amb mals ulls que, en un moment de conflicte i de necessitat d’elevar la recaptació, s’establissin dos trams més de l’IRPF de manera transitòria. Així es donaria el que ell anomena una redistribució de la riquesa de veritat.

Notícies relacionades

Tot menys gravar béns que s’han comprat amb diners ja tributats o pagar un gravamen amb independència de si s’han produït diners o no a l’any, com passa amb l’impost de patrimoni. No puc estar-hi més d’acord.

El Govern s’equivoca a l’ignorar les crides a la supressió d’un tribut que és una doble, triple o quàdruple imposició, que penalitza l’estalvi i que perjudica les classes mitjanes (les més altes l’esquiven amb societats fantasma). A més, l’Executiu ha d’escoltar els empresaris que, compromesos que la sortida a la crisi no deixi ningú enrere, proposen altres fórmules impositives temporals per alleujar els més vulnerables.