Article d’Ana Bernal-Triviño Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La generació de ‘La manada’

El negacionisme creix, s’aprofundeix en la cultura de la violació i puja el nombre de menors que cometen agressions sexuals

1
Es llegeix en minuts
La generació de ‘La manada’

Els joves que van proferir insults masclistes al col·legi major de Madrid són de la generació de ‘La manada’ de Pamplona. Quan estaven en plena adolescència, es van criar veient com s’aplaudia el ‘Prenda’, com se li creava un club de fans a Facebook, van aprendre que s’havia de culpar la víctima, van llegir els missatges de WhatsApp en què aquests agressors feien mofa de les seves gestes masclistes, van saber que aquest companyonatge i aliança entre homes els validava davant d’altres, es van delectar amb la permivissitat d’alguns líders d’opinió, van aprendre del porno que era divertit violar, van escoltar ‘influencers’ dir que la víctima era una «puta» o que «algunes són molt puritanes» i van escoltar polítics parlar de la «dictadura de la ideologia de gènere». Entre aquells aplaudiments a ‘La manada’ de Pamplona i els aplaudiments de fa no tant als detinguts per la denúncia per violació a Burjassot, hi ha uns quants anys en què el negacionisme ha crescut, s’ha aprofundit en la cultura de la violació i ha pujat un 58% el nombre de menors que cometen agressions sexuals.

¿Ens sorprèn, de debò, que després de tots aquests anys en què el masclisme ha filtrat la política, que no ha reconegut les víctimes, que ha sigut utilitzat per partits, negat per una justícia que ha dictat sentències masclistes més d’una vegada, o per mitjans que han alimentat polèmiques que han ridiculitzat el feminisme... Es produeixi això? ¿Sorprèn que les pròpies alumnes normalitzin els insults quan han crescut veient tot això? La gent s’espanta. N’hi ha que diuen que aquests nois són monstres. No. Són el teu fill, el teu germà, el teu veí, el teu company i seran els jutges, polítics i empresaris de demà. Són homes criats en el masclisme, aquest que menysprea i devalua les dones com a habitual i ordinari. Ja estan criats. I ara ningú vol reconèixer el que han creat. Això sí, criats per adults. Ara a veure qui els diu que això està malament quan han vist com d’altres els aplaudien abans. Tal faràs, tal trobaràs.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web