Article de Jordi Puntí Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Vells llibres nous

Aquesta setmana he anat a la Fira i hi he constatat dos fets que van units: cada any hi ha menys parades, però cada any també en millora la qualitat.

2
Es llegeix en minuts
Vells llibres nous

Hi ha una lògica natural en el fet que, després de la Setmana del Llibre en Català, al Moll de la Fusta, Barcelona tingui la Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern, al passeig de Gràcia (hi serà fins diumenge). Remenar llibres a les parades de totes dues cites és una lliçó de realisme, sobretot per als autors i editors. La Fira és el territori dels llibres antics, vells i esgotats, de les primeres edicions, les relíquies i els tresors, però també dels volums que han sobreviscut a crisis editorials, segells enterrats i paper guillotinat. No és cap misteri, doncs, que el destí d’una part dels llibres de la Setmana serà, amb sort, acabar a la Fira. Potser no seria una mala idea que, amb la compra d’un títol nou a la Setmana, els clients rebessin un val de descompte per gastar a la Fira. Així es posaria de manifest que la vida d’un llibre és molt llarga i a vegades passen anys de solitud i pols fins que l’adopta un nou lector.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Aquesta setmana he anat a la Fira i hi he constatat dos fets que van lligats: cada any hi ha menys parades, però cada any també en millora la qualitat. La cadena de llibreries Re-Read, que venen exemplars de segona mà molt barats, ha desbrossat el camí dels saldos i pràcticament ha eliminat les rèmores que apareixien cada any. A la Fira encara s'hi poden trobar els clàssics que perduren –la Bernat Metge, els volums de l’Obra Completa de Josep Pla, la Selecta i l’Austral, per exemple–, però ara els llibreters proposen una selecció menys òbvia i amb sorpreses. A més, al costat dels qui fa anys que s’hi dediquen amb ofici, hi ha unes quantes cares noves que parlen amb entusiasme, joves que s’arrisquen en aquest món difícil per donar sortida a la seva vocació, i el resultat n’és una oferta més original i única. En una de les parades, per exemple, hi vaig trobar exemplars firmats i dedicats per l’autor, a un preu acceptable per als col·leccionistes. Hi havia títols d’autors com Terenci Moix, Joan Margarit o Guillermo Cabrera Infante, però també d’algun escriptor català que fa quatre dies firmava la seva novetat a la Setmana. ‘Sic transit gloria librorum’.

Temes:

Llibres