NEWSLETTER

Barcelona no pot ser moneda de canvi per al PSOE

1
Es llegeix en minuts
Barcelona no pot ser moneda de canvi per al PSOE

Les casernes electorals dels partits estan en mode municipals des d’abans de l’estiu. L’inici de curs ha intensificat els encàrrecs a les empreses demoscòpiques. I en gairebé tots, Barcelona és l’epicentre de les preocupacions. És més que sabut que una part substancial del projecte de Yolanda Díaz pivota sobre la necessitat que Ada Colau repeteixi com a alcaldessa de Barcelona, guanyi o no les eleccions. En el PSOE pinten bastos. No hi ha en l’horitzó cap possibilitat real de recuperar alguna alcaldia o comunitat autònoma important, més aviat el contrari. Una victòria en bloc del PP en les municipals faria pràcticament imparable l’arribada de Feijóo a la Moncloa. De manera que a Ferraz i en l’entorn de Sánchez s’ha posat la mirada a Barcelona tenint en compte les bones expectatives del PSC tant a la capital com en el conjunt de Catalunya. La temptació d’intervenir en la designació dels candidats és real i els de Salvador Illa haurien de moure fitxa per impedir que els assessors de Sánchez pretenguin actuar amb una visió de Barcelona i de Catalunya dels anys 80 del segle passat. Illa és l’únic baró territorial que ha fet els deures i ha recuperat el vot de Ciutadans que a la resta d’Espanya se n’ha anat al PP després d’abandonar el PSOE. I fer els deures dona dret a decidir. La candidatura de Barcelona no pot ser moneda de canvi.

Notícies relacionades

També en la batalla de Junts, Barcelona hi té un paper clau. L’ànima activista ha perdut la plaça amb la marxa d’Artadi, i Turull té l’oportunitat d’explicar amb fets el partit que vol si recupera Xavier Trias com a candidat. Però, per aconseguir-ho, ha de perdre definitivament la por a Borràs com li demana la majoria del partit. I això passa per deixar fer Trias i no col·locar-lo en la llista de guardians de l’ortodòxia.

El que passi a Barcelona pot marcar el rumb de Catalunya els anys vinents. Als despatxos, l’arribada de Trias ha foragitat la temptació de donar recursos a altres experiments per confrontar amb Colau. I la idea d’un govern del PSC i Junts, o al revés, agafa forma en moltes tertúlies. Però, per fer-ho, les dues formacions han de fer els deures i tenir candidats que puguin pactar entre ells. Mentrestant, Esquerra continua distreta.