Article d’Agnès Marquès Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Amics

El nostre odi verbal actua com una corretja de transmissió i cada vegada més sovint es transforma en la seva expressió més contundent: en violència física

1
Es llegeix en minuts
Amics

Elisenda Pons

Cada vegada tenim menys embolics perquè, pel que sembla, cada vegada tenim menys amics. Segons un estudi, comparat amb els anys vuitanta, quan els amics de les nostres amigues eren els nostres amics, estem molt més sols. Si després vam aprendre que en realitat es compten amb els dits d’una mà, l’individualisme rampant amb què ens anem creuant pel carrer pot deixar-nos definitivament a la intempèrie. Sense amics fa fred.

Diguem-nos ‘t'estimo’ perquè la paraula precedeix l’acció, la paraula dona dimensió a les idees i crea espais nous al nostre cervell. No és res nou ni radical, però tot i així és tremendament important el que la Fiscalia General va explicar dimecres: els missatges d’odi i la creació d’hostilitat afavoreix les accions violentes, i aquestes van créixer un 27% el 2021 a Espanya. És a dir, amb la paraula podem crear odi i violència física. L’andanada anava per a la classe política que des del faristol cultiva el menyspreu, la falta d’educació i fins i tot l’insult per colar-se en algun tuit o titular de premsa i engrossir la seva llista de seguidors. No volen amics, volen afiliació. I això, diu la Fiscalia General, té conseqüència en forma de persones que es converteixen en víctimes. ¡Quant poder tenen fins i tot quan menys influència i més descrèdit semblen tenir!

El missatge serveix també per a qualsevol que tingui un altaveu, com els periodistes, o qualsevol que tingui l’encàrrec d’educar un menor. Sapiguem que el nostre odi verbal actua com una corretja de transmissió i cada vegada més sovint es transforma en la seva expressió més contundent: en violència física.

Notícies relacionades

Odiem més i estem més sols, potser hem de reaprendre algunes coses com que per tenir amics cal saber estimar, saber comprendre i saber respectar sense jutjar. I això també actua com a corretja de transmissió cap al benestar.

En aquest petit espai, a partir d’avui, espero que trobem empara, amics.