Article de Jordi Puntí Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Àlbum de cromos

Hi ha en els col·leccionables una promesa de futur, són ‘il·lusions’ que s’allarguen en el temps, com si aquesta primera entrega inclogués també un projecte de vida per als pròxims mesos

1
Es llegeix en minuts
cromos

cromos

Comença el setembre i arriben als quioscos els dos clàssics de la temporada: els col·leccionables i els cromos de futbol. Això, és clar, als pocs llocs que encara resisteixen. Una visita al meu quiosc de guàrdia em mostra que aquest any les tendències dels fascicles es reparteixen entre la construcció per peces d’un Citroën Mehari taronja, la col·lecció de cascos de moto de Valentino Rossi, un curs de punt de creu i una sèrie de llibres sobre «grups mítics i/o de culte» del rock dur. Hi ha en els col·leccionables una promesa de futur, són ‘il·lusions’ que s’allarguen en el temps, com si aquesta primera entrega inclogués també un projecte de vida per als pròxims mesos. Són la rutina i alhora la sorpresa de passar pel quiosc a recollir setmanalment un nou llibre, un casc, alguna cosa.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El setembre solia ser també el moment dels cromos de futbol. Entre l’obsessió maniàtica per acabar l’àlbum i l’alegria de trobar el cromo més difícil, els nens s’aprenien els noms dels jugadors i es divertien intercanviant figuretes. Avui la bogeria dels fitxatges a última hora, com hem vist aquesta setmana, s’ha carregat aquell romanticisme dels cromos. Les grans empreses com Panini aposten per altres col·leccions més estables, com els superherois de còmic i Harry Potter. Els cromos de futbol segueixen allà, malgrat tot. Al meu quiosc vaig comprar tres sobres i vaig reviure aquesta exaltació d’obrir-los al moment. Vuit cromos per paquet. Em van sortir, entre d’altres, l’escut del Betis; l’entrenador Valverde, de l’Athletic Club; Papu Gómez, del Sevilla, i Nico González, del Barça (tot i que ja estava caducat i ara juga cedit al València). Era impossible, és clar, que aparegués Bellerín com a jugador del Barça, o Braithwaite de l’Espanyol. Ni tan sols els diaris que venen al quiosc poden reflectir del tot, en temps real, aquest frenesí de fitxatges. Els directius, agents i directors esportius són ara els que intercanvien cromos de futbolistes fins a l’últim segon. Me’ls imagino en una reunió, comptant bitllets i dient: «Tengui, falti, tengui... ¡Canvi!».

Temes:

Futbol