Article de Georgina Higueras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Salman, el nostre dèspota favorit

Els seus defensors afirmen que és el gran modernitzador del regne saudita, però també destaca per les purgues de qualsevol dissident, fins i tot de la família reial

3
Es llegeix en minuts
Salman, el nostre dèspota favorit

EFE / CHRISTOPHE PETIT TESSON (Efe)

Les guerres són el millor planter de nobles i malvats, i la d’Ucraïna no és una excepció. Entre els seus nobles destaca el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, que Biden va deixar de considerar un malvat per anar el mes passat a visitar-lo al seu país. Abans, al març, va ser Boris Johnson qui va decidir congraciar-se amb el governant de facto de l’exportador mundial més important de petroli i fer taula rasa sobre els informes, incloent-hi el de la CIA, que el consideren el «responsable intel·lectual» de l’assassinat i esquarterament del periodista opositor Jamal Khashoggi, al consolat saudita d’Istanbul, el 2018.

França i Grècia també han recorregut a la ‘realpolitik’. La desastrosa crisi energètica que pateix Europa pel seu enfrontament amb Putin després d’envair Ucraïna exigia convertir en el ‘nostre dèspota favorit’ el conegut com a MBS, que, després de quatre anys tancat als seus palaus, va viatjar al juliol a aquests dos països. Macron, que ja l’havia visitat a Riad al desembre, li va oferir un esplèndid sopar a l’Elisi i Grècia va firmar amb ell sucosos contractes.

Ara cal rehabilitar la imatge internacional de l’hereu saudita. Espanya ha posat fil a l’agulla i va rebre diversos funcionaris dels ministeris de Defensa i Interior d’aquest país per oferir-los el model espanyol de lluita contra la desinformació. Els defensors dels drets humans estan segurs que sabran utilitzar-lo per fer callar els que demanen l’alliberament dels 27 periodistes i bloguers empresonats a l’Aràbia Saudita, una de les pitjors dictadures del món, que el 2021 ocupava el lloc 152 dels 167 països del Democracy Index que elabora ‘The Economist’.

Riad, que al març va informar de l’execució de 81 homes, va intensificar la seva lluita pel lideratge regional davant l’Iran quan MBS es va convertir, el 2015, en ministre de Defensa, el més jove del món. Volia fer mèrits perquè el seu pare, que com corresponia va nomenar príncep hereu el seu nebot Mohamed bin Nayef, canviés la decisió. Va interferir en la Guerra Civil siriana i va organitzar una coalició de països àrabs lleials per emprendre una ofensiva aèria contra el Iemen, que acabés amb la guerrilla houthi. En els dos casos, pretenia debilitar l’Iran atacant un règim i una guerrilla avalats i armats per Teheran. Segons l’ONU, la guerra del Iemen (des de l’abril hi ha un precari alto el foc) ha creat una catàstrofe humanitària. 

L’aventurerisme militar de MBS no va tenir èxit, però les seves magnífiques relacions amb Trump van ser esgrimides en el cop de gràcia que va fer fora el seu cosí de la carrera successòria per col·locar-s’hi ell. Fill de la tercera dona d’un mig germà del rei Abdullah, les possibilitats de MBS d’arribar al tron saudita eren remotes. El destí, potser amb ajuda, l’hi ha brindat. L’exagent secret saudita Saad al-Jabri va declarar el 2021 a la cadena nord-americana CBS que Mohamed bin Salman va dir al seu cosí, el 2014, que tenia un pla per matar el rei Abdullah i el va titllar de «psicòpata, assassí, amb infinitat de recursos al Pròxim Orient, que representa una amenaça per a la seva gent, per als nord-americans i per al planeta».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Abdullah va morir el gener del 2015, als 90 anys, i el va succeir el pare de MBS i actual rei, Salman bin Abdulaziz, que suposadament pateix Alzheimer, cosa que facilita els manejos del fill. Mesos més tard i ja ministre de Defensa, va decidir celebrar amb magnificència amb els seus amics el seu 30è aniversari. Va llogar una illa a les Maldives, va portar 150 dones de diversos països, i durant una setmana va muntar una bacanal d’alcohol i sexe. Van amenitzar la festa el ‘dj’ holandès Afrojack, el raper nord-americà Pitbull, el sud-coreà PSY i d’altres, segons el llibre ‘Sangre y petróleo: la implacable búsqueda de Mohamed Bin Salman del poder global’, dels reporters Bradley Hope i Justin Scheck. 

Notícies relacionades

Els seus defensors afirmen que és el gran modernitzador del regne saudita. Se li atribueix haver frenat l’enorme poder de la policia religiosa; permetre que les dones condueixin i, fins i tot, tot i que no tenen categoria de persones independents, permetre’ls algunes feines, i diversificar l’economia amb la seva Visió 2030, per atraure inversions estrangeres i obrir el país al turisme. 

 ‘El nostre dèspota favorit’ també destaca per les purgues de qualsevol dissident, fins i tot de la família reial, però sobretot per ser l’hereu d’un dels pocs països amb capacitat per augmentar la producció de cru de manera ràpida i substancial.