Article d’Ana Bernal Triviño Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿Funcionen els protocols amb les punxades?

Les rialles i les preguntes a les víctimes sobren quan necessiten certeses i empatia

1
Es llegeix en minuts
¿Funcionen els protocols amb les punxades?

Epi_rc_es

Escolto la declaració d’una jove a ‘À Punt’. Explica que estava amb unes amigues, que va passar un grup de nois que les van empènyer i que, de sobte, va notar una punxada. Als sis minuts, va sentir una baixada de tensió. Va anar a un punt lila, que el Ministeri d’Igualtat defineix com a «espai segur per denunciar agressions masclistes». Allà, li van respondre entre rialles: «¿Com que t’han punxat? ¿Això què és?» Ella comenta que la faran plorar, que no li fan cas. Va a la Guàrdia Civil, els mostra la punxada, però és a ella a qui pregunten si potser és efecte d’un cop de calor. Després, va a un centre mèdic, però tampoc va ser atesa amb diligència.

Notícies relacionades

Els protocols hi són per complir-se, perquè no quedin escrits en un paper. Amb bones intencions teòriques no s’ajuda les afectades en aquesta onada de punxades. Es necessita que es compleixi això que hi ha per escrit. És cert que potser aquest cas és una excepció, però no hi pot haver excepcions quan parlem de violència que, a més, és constitutiva de delicte. No és acostar-se a un punt lila per demanar informació, és per denunciar una agressió. Les rialles i les preguntes a les víctimes sobren quan necessiten certeses i empatia. No es pot anar a cossos i forces de Seguretat de l’Estat, que han d’estar informats d’aquesta onada de punxades, i sentir-se qüestionada amb altres hipòtesis. Les dones hi van amb el senyal al cos. ¿Què més necessiteu? No s’inventen res. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Se suposa que aquestes són les mateixes unitats a les quals també pot acudir qualsevol víctima de violació. Els punts lila no poden funcionar amb voluntariat i sense crear xarxa amb recursos d’atenció. La Policia o Guàrdia Civil no pot funcionar sense formació de gènere. Escoltem un relat continu entre el terror sexual i la banalització d’aquesta violència, i l’anàlisi realista comença perquè el mateix sistema respongui amb diligència davant aquestes situacions, perquè no es banalitzi ni s’afegeixi inseguretat davant la por, sense excepcions.