Article de Jordi Puntí Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

James Lovelock, el profeta climàtic

Va ser un pensador lliure i les seves profecies clarividents s’han anat convertint en veritats incòmodes

1
Es llegeix en minuts
James Lovelock, el profeta climàtic

Aquesta setmana ha mort el científic britànic James Lovelock, just el dia en què complia 103 anys. El seu nom ha sortit més d’una vegada en els meus articles perquè el veig com un pensador lliure i les seves profecies clarividents s’han anat convertint en veritats incòmodes. Lovelock, que era químic, metge i ambientòleg, és conegut sobretot per formular la teoria de Gaia a finals dels anys 70. Segons les seves hipòtesis, la Terra –o Gaia– s’autoregula com qualsevol ésser viu i, quan es veu amenaçada, utilitza els seus recursos naturals per restablir un ordre físic i químic i assegurar la supervivència dels seus ecosistemes. És a dir, si els humans li fan mal, la Terra reacciona protegint-se. Quan Lovelock va plantejar aquesta hipòtesi, les veus detractores la trobaven fantasiosa i amb una ingenuïtat hippy. Avui que els desastres de l’emergència climàtica són evidents i no paren de créixer, ja és inqüestionable.

Notícies relacionades

El 2010, Lovelock va venir a Barcelona per donar una conferència al Museu de Ciències Naturals i aquest diari el va entrevistar. Entre diverses reflexions, va deixar un titular revelador: «La vida sobreviurà al canvi climàtic; la humanitat, no ho sé». Llavors ja va predir que el futur portaria estius més calorosos i hiverns més freds, escassetat alimentària i grans migracions. A més, deia, ja era massa tard per aturar-ho i només es podia frenar amb mesures extremes. Fa un parell d’anys el seu diagnòstic era encara més pessimista i, amb un toc d’ironia fatal, afirmava que només la intel·ligència artificial, rebel·lant-se contra l’home, podrà salvar el planeta.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Amb els anys i els fets provats, la teoria de Gaia també ha evolucionat, i una altra de les aportacions de Lovelock és que amb la reacció científica no n’hi ha prou: ha de ser també social, econòmica i política. Aquest és el problema: els líders polítics, tan volàtils i de curt vol, i una economia que només es basa en el creixement, sense fre moral, moriran matant si és necessari. Mentrestant, habitant ja del no-res, Lovelock ens deixa un monumental «ja ho deia jo» que ressonarà en el gran udol final.