Article d’Ernest Folch Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.
Rèquiem pel ‘FAQS’
Malgrat el soroll, el ‘FAQS’ va ser un excel·lent programa, injustament linxat, i un mirall dels nostres defectes, que no suportava cap Dalmases de cap partit

Catalunya, Espanya i el món són plens de Dalmases, poderosos emprenyats amb l’entrevista de torn que decideixen prendre’s la justícia per la seva mà. La tensió entre el poder i el periodisme és tan antiga com el món: tots podríem explicar crisi i discussions pujades de to per un article, una tertúlia o un tuit, i per això és hipòcrita que alguns es facin de sobte els sorpresos. Que ara rivals polítics aprofitin l’incident per recalcar la maldat del polític assenyalat per aparèixer ells com a gent irreprotxable gairebé fa riure: que tiri la primera pedra el primer partit, club de futbol o institució que no tingui un Dalmases a les seves files que no hagi tancat un periodista en un camerino, real o imaginari, després d’una entrevista incòmoda. De passada, també els periodistes hauríem de ser més autocrítics i potser tenir la pell menys fina: si nosaltres tenim el dret a criticar tothom, hem d’acceptar també ser fiscalitzats en estricta bilateralitat. No justifico Dalmases: la seva actitud denota una prepotència alarmant, i que passats uns dies ell i el seu entorn pretenguin situar-se com a víctimes, en lloc de tapar-se humilment, confirma una escassa noció de la realitat.
Entretots
Però en aquesta petita faula oblidem que si es va produir el desagradable incident és perquè abans hi va haver una excel·lent entrevista, en la qual Cristina Puig va collar com cal Laura Borràs amb l’ajuda d’altres tants excel·lents periodistes. He tornat a veure l’entrevista i els asseguro que val la pena repassar-la, perquè és un xoc d’alt nivell, molt tens però vibrant, entre dues persones intel·ligents. Borràs arribava al plató des d’un autohomenatge a l’Ateneu, però Puig va decidir amb bon criteri canviar els elogis per les preguntes. En un moment culminant, Borràs li retreu a la presentadora que no faci una entrevista sinó «un judici previ» i Puig la talla de soca-rel: «vostè ha vingut aquí a defensar-se, nosaltres a fer preguntes», una sentència que podria servir d’epitafi al que ha sigut aquest excel·lent programa durant diversos anys, malgrat les crítiques furibundes que ha rebut. És significatiu que el ‘FAQS’, acusat fins a la nàusea de ser proindependentista, hagi sigut paradoxalment assassinat per l’independentisme, que tampoc el suportava, com demostra l’incident amb Dalmases. El ‘FAQS’, dirigit per Tian Riba i Pere Mas, va ser acusat injustament de sectari per tots els bàndols alhora, un fenomen paranormal que explica que en realitat va ser un espai molt més just i independent del que alguns creuen. Perquè el FAQS, amb els seus errors inevitables, va ser en realitat un mirall gegant que va posar en evidència els purs, malalts del seu propi dogmatisme, i que sovint ens va tornar una imatge lletja i intolerant de tot el que va passar aquests últims anys en la societat catalana que molts no podien suportar. En realitat, va ser el nostre perfecte i particular boc expiatori: molts li demanaven al ‘FAQS’ el que en realitat no s’atrevien a exigir al poder. L’enorme mèrit del programa, i de Cristina Puig, va ser mantenir-se a la superfície i no perdre l’equanimitat enmig d’un clima brutal d’intolerància, de linxaments vergonyants a les xarxes socials de fanàtics diversos i de pressions polítiques de tots els partits sense excepció, que al final han aconseguit el que pretenien: carregar-se’l. Els crits de Dalmases al camerino són en realitat un últim i preciós homenatge a un programa que trobarem a faltar molt abans del que pensem.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.