La immigració és una ficció

Un dels grans invents de la política moderna és haver aconseguit col·locar la immigració en el centre del debat de totes les societats occidentals. Perquè no hi ha res més normal, més històric, més recurrent, que el flux de persones que fugen de la pobresa, de les guerres, de les injustícies. Hi ha una guerra a Síria, a Ucraïna, al Sudan, hi ha misèria a Hondures, Etiòpia o el Marroc, i hi ha gent d’aquests països, normalment homes joves, que arrisquen les seves vides a la recerca d’un futur millor. Fugen, clar que fugen: ¿no faríem tots el mateix? La gran novetat, la creativitat perversa, és haver aconseguit inculcar una por atroç, irracional i injustificada cap als nouvinguts i convertir aquest terror en material ideològic per impulsar l’extrema dreta. No ens enganyem: els partits ultres, a França, a Alemanya, als Estats Units de Trump o a Espanya, s’alimenten únicament d’aquesta ficció, el temor del diferent, que curiosament està basat en xifres ridícules. Des de principis d’any, i tot i que alguns proclamin l’apocalipsi, han arribat il·legalment a Espanya menys de 15.000 persones, sobre una població de gairebé 50 milions. ¿De què estem parlant, llavors?
Aquesta setmana es van reunir Starmer i Macron impregnats d’aquesta onada racista, i dos països que sumen gairebé 140 milions d’habitants van estar discutint més d’una hora sobre com impedien que creuessin el canal de la Mànega uns quants centenars de persones l’únic pecat de les quals és buscar una vida millor. Sens dubte, les tesis dels partits parafeixistes, independentment dels seus resultats, ja han guanyat: la prova és que els gendarmes francesos punxen legalment com uns bèsties indecents les llanxes dels immigrants quan ja són al mar. Les societats europees, també l’espanyola, han picat l’ham de l’extrema dreta, i han decidit llençar a les escombraries els seus ideals i comprar el relat de la por. Per molt que hi insisteixin, la immigració és estadísticament un assumpte menor, històricament és un esdeveniment normal i èticament és una conseqüència lògica de molts pecats europeus, entre els quals el colonialisme i l’extracció despietada dels recursos dels països pobres. Però el pitjor és que serveix com a cortina de fum perfecta per no parlar dels problemes de veritat que condicionen la vida de la gent, com per exemple el de la vivenda, aquest sí, urgent, injust, devastador. Perquè si Macron dedica la seva policia a punxar vaixells on no hi van ni cinquanta persones és només perquè no té cap solució real per a la salvatge especulació immobiliària que ofega les seves classes pobres i mitjanes. És molt més senzill humiliar tres famílies famolenques, indefenses i descalces, normalment de pell fosca, que regular els lobis, cada vegada més rics, que s’aprofiten dels ciutadans, cada vegada més pobres. El relat infantil i repugnant de l’immigrant que ha vingut a robar-nos i violar els nostres fills és una ficció literària que cada vegada compren més mitjans, més partits, més interessos. Ens ho hauríem de fer mirar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.