Àgora | Article de Jesús Benavides Lima Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La importància d’atorgar testament econòmic i vital

Mitjançant aquests dos instruments qualsevol persona pot atendre i gestionar adequadament els seus interessos personals i econòmics futurs, per estalviar-se temps, diners i eventuals desavinences als hereus

3
Es llegeix en minuts
La importància d’atorgar testament econòmic i vital

En efecte, el temps i l’experiència vital ens ensenyen a les persones que, per poder gestionar adequadament els nostres interessos, viure tranquils i, en definitiva, ser més feliços, és necessari aprendre i extreure ensenyaments útils de les experiències negatives o esdeveniments adversos que anem experimentant al llarg del nostre recorregut vital. Partint d’aquesta màxima, segons el meu parer, si una cosa positiva podem extreure de la terrible pandèmia mundial causada pel virus de la covid-19, és la importància que totes les persones, més enllà de les seves preocupacions i tasques diàries, dediquin un temps a pensar i organitzar el seu futur, incloent-hi escenaris en els quals, a causa d’una malaltia, accident o, pel simple transcurs del nostre cicle vital, arribi l’hora de la nostra mort, ja que, sens dubte, un dels ensenyaments més importants que ens deixen aquests temps negres que ens ha tocat viure és que la vida és un tresor preuat que, en qualsevol moment, podem perdre.

D’aquesta manera, la realitat és que, quan mor qualsevol persona, més enllà del dolor i la tristesa que aquest fet causarà en els nostres éssers estimats, és necessari realitzar una sèrie d’actuacions per determinar què passa amb tot el patrimoni del mort. S’haurà de gestionar la seva herència i discernir qui el succeirà com a nou titular de tots els béns, drets i obligacions que tenia fins la data de la seva mort.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Partint d’aquesta base, segons el meu parer, de la meva experiència diària en una oficina notarial, és fonamental que tots els ciutadans, preveient i anticipant aquesta eventualitat, puguin planificar adequadament la seva successió. A aquest efecte, l’instrument clau a través del qual podrem aconseguir aquest objectiu és el testament. Així doncs, si atorguem un testament, mitjançant un senzill acte, qualsevol persona pot planificar i ordenar adequadament la seva successió, nomenant l’hereu o hereus que consideri oportuns (per exemple, els nostres fills, la nostra parella, els nostres pares, un amic, etcètera), o bé realitzant atribucions particulars de béns concrets a les persones que es prefereixi, a tall de llegats.

Atorgar un testament és un acte senzill, econòmic i, per al qual, mitjançant l’assessorament expert del notari que elegim per al seu atorgament, que ens guiarà i aconsellarà degudament, aconseguirem ordenar la nostra successió de la manera que millor considerem, i ens estalviarem temps, diners i eventuals desavinences entre els nostres éssers estimats en un futur, quan morim i hagin d’acceptar la nostra herència.

Notícies relacionades

Així mateix, i com a complement al testament, hi ha un altre instrument molt útil que també pot ser de gran ajuda per gestionar el benestar d’una persona en els últims moments de la seva vida, això és, l’anomenat testament vital. Mitjançant aquest instrument, qualsevol persona pot detallar i determinar la manera que desitja afrontar els estadis finals de la seva vida en cas de tenir una malaltia, accident o situació mèdica que li impedeixi expressar-ho per si mateixa, disposant per exemple la classe de tractaments mèdics o fàrmacs que desitja, o no, rebre en un futur incert, així com la persona que ha d’adoptar les decisions relatives al consentiment sobre els tractaments esmentats en aquell hipotètic moment. A més, al testament vital el seu atorgant pot reflectir-hi disposicions relatives al destí del seu cos, com per exemple, el lloc o la forma en què desitja ser enterrat o incinerat.

Com veiem, doncs, mitjançant aquests dos instruments, això és, el testament i el testament vital o document de voluntats anticipades, qualsevol persona, anant a un notari i per un preu moderat, pot atendre i gestionar adequadament els seus interessos personals i econòmics futurs, per tal de garantir que el seu benestar personal i el seu patrimoni estaran degudament atesos quan, lamentablement, finalitzi el seu cicle vital.