Pros i contres | Article de Josep Maria Fonalleras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La trobada d’allò més petit i allò més gran en un gra de sorra

1
Es llegeix en minuts
La trobada d’allò més petit i allò més gran en un gra de sorra

Ressonen les últimes paraules de Roy Batty, el replicant de ‘Blade Runner’, quan llegeixo les notícies sobre la colossal observació fotogràfica del telescopi James Webb: «He vist rajos C que brillen en la foscor de la Porta de Tannhäuser». Les imatges són d’estrelles que neixen i d’estrelles moribundes, de planetes gegants i nebuloses incertes, i també hi ha galàxies que xoquen en llocs recòndits de l’univers, envoltades de mars de pols i llum.

Més enllà de les fotografies acolorides, hi ha la literatura que s’amaga en aquesta reverberació de l’espai que es torna temps i que ens aboca a l’admiració o a la desesperació còsmica. El símil que s’ha utilitzat per explicar la magnitud del descobriment és que s’assembla a un gra de sorra sostingut per dos dits amb el braç estirat. M’ha evocat l’escena final d’una pel·lícula magnífica, ‘El increíble hombre menguante’. El personatge, reduït al no-res, diu: «Vaig comprendre que en realitat eren els dos extrems d’un mateix concepte: allò increïblement petit i allò increïblement gran es troben, en un determinat moment, per tancar un cercle gegant». I afegeix: «Vaig tenir la sensació d’abraçar el cel, l’univers, mons infinits».

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web