En clau europea

La tensió post-Brexit amb la UE creixerà

El palpable desastre econòmic que ha suposat el Brexit per al Regne Unit impulsa els conservadors britànics a fomentar les tensions i convertir la UE en l’enemic exterior per culpar de les dificultats del país

3
Es llegeix en minuts
La tensió post-Brexit amb la UE creixerà

HENRY NICHOLLS

La Unió Europea (UE) desitja que la renúncia de Boris Johnson com a líder dels conservadors britànics obri la via per millorar les relacions i rebaixar l’actual tensió amb el Regne Unit. Dependrà molt de quin dirigent esculli el Partit Conservador com a nou premier. Però els indicis apunten que mentre governin els conservadors, ostatges d’un nucli ultranacionalista i impulsor del Brexit dur, les tensions amb la UE continuaran creixent, principalment a causa de la legislació en tràmit parlamentari per modificar el Protocol d’Irlanda del Nord, inclòs al Tractat de Sortida del Regne Unit de la UE.

Els principals candidats a substituir Johnson com a primer ministre han defensat aquesta legislació, tot i que viola el dret internacional i comportarà costoses sancions europees. La candidata favorita de l’ala dura tory, la ministra d’Afers Exteriors, Liz Truss, considera indispensable modificar el protocol nord-irlandès, mentre que per a la UE aquests canvis amenacen els Acords de Pau d’Irlanda del Nord de 1998.

L’opció de Brexit més extrema per la qual van optar els conservadors britànics, amb la sortida del mercat únic europeu i de la unió duanera, va convertir la qüestió d’Irlanda del Nord en una quadratura del cercle impossible sense concessions britàniques. Ara els conservadors volen canviar el protocol que va pactar el mateix Johnson amb la UE i que després va ratificar el Parlament britànic amb el seu suport.

Controls duaners

Per preservar els Acords de Pau de Divendres Sant no pot existir un control fronterer de persones i béns entre Irlanda del Nord i Irlanda. Però l’exigència britànica de sortir del mercat europeu i de la unió duanera implica que en algun punt s’ha d’establir un control duaner per garantir que els aliments, el bestiar i les mercaderies que entren al mercat europeu compleixen les normes de la UE. El protocol del Brexit estableix que Irlanda del Nord continuarà regint-se per la majoria de normes del mercat europeu i que el control duaner dels béns procedents de la Gran Bretanya es realitzarà als ports d’arribada a Irlanda del Nord.

Això estableix de facto una frontera duanera al mar d’Irlanda, que ara es veu com una fragmentació inacceptable de la unitat territorial pels conservadors britànics i pels unionistes protestants nord-irlandesos (DUP), encara commocionats per la seva derrota davant el Sinn Féin a les eleccions regionals del 5 de maig. El Govern britànic ha justificat la seva modificació unilateral del protocol nord-irlandès partint de la «doctrina de la necessitat» perquè «perjudica greument» la societat i la política a Irlanda del Nord. La UE va respondre immediatament reactivant al juny les seves actuacions legals contra el Regne Unit per violar el tractat del Brexit amb l’objectiu d’imposar elevades sancions financeres i aranzelàries.

Divuit mesos després de la sortida de la UE, les conseqüències negatives del Brexit són palpables per als britànics. Per això, els conservadors, que dominen el Parlament, tenen molt interès a desviar l’atenció del desastre econòmic que ha suposat el Brexit fomentant tensions i convertint la UE en un enemic exterior per culpar de les dificultats socioeconòmiques.

Recessió a la vista

Notícies relacionades

El Regne Unit podria ser el primer país europeu en entrar en recessió. El seu producte interior brut (PIB) va caure a l’abril un 0,3%, després d’haver-se contret ja el 0,1% al març, segons l’Oficina Nacional d’Estadístiques (ONS). L’economia britànica a finals del 2021 ja era un 5,2% menor del que hauria sigut sense sortir de la UE i la inversió era 13,7% menor, detalla el Center for European Reform. El Brexit també està causant una pèrdua de poder adquisitiu mitjana anual de 556 euros a cada treballador, segons la Resolution Foundationy la London School of Economics.

La inflació va arribar al maig al 9,1% i està impulsant successives pujades dels tipus d’interès per part del Banc d’Anglaterra, que es van situar al juny en l’1,25%. L’abrupta alça dels costos energètics i els aliments ha obligat més de dos milions de llars britàniques a deixar de pagar factures cada mes i el 40% dels adults a retallar la seva compra de menjar, segons l’ONS. Les exportacions britàniques a la UE van caure el 2021 un 25% respecte al seu nivell pre-Brexit de 2019. A causa d’això, el dèficit britànic de balança de pagaments per compte corrent va augmentar fins al 8,3% del PIB en el primer trimestre del 2022 i el dèficit comercial va créixer fins al 9,8% del PIB, indica l’ONS.