Pros i contres | Article de Josep Maria Fonalleras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Kafka i les magres vendes de la immensa majoria de llibres

Només un 0,1% dels escriptors poden dir que han venut més de 3.000 exemplars de la seva obra

1
Es llegeix en minuts
Kafka i les magres vendes de la immensa majoria de llibres

Les dades que ha aportat un congrés de llibreters són espectacularment il·lustratives. Ens ensenyen almenys dues coses. Es publica massa. No es pot saber com sobreviuen la majoria d’editorials. El 86% dels llibres que s’editen a Espanya venen menys de 50 exemplars durant el primer any de vida, que és com dir que en vendran 100 en tota la seva existència. Si les dades són certes, que imagino que sí, resulta que només un 0,1% dels escriptors poden dir que han venut més de 3.000 exemplars de la seva obra.

Soc conscient que la dinàmica editora ha variat amb els temps i que en aquests moments són relativament més fàcils les tirades curtes, però tanmateix les xifres maregen i ens aboquen a, com a mínim, una reflexió. ¿És necessari que es publiqui tant? ¿Què guanyen els editors amb una insistència que es demostra que és estèril? Potser hauríem de pensar en el que Kurt Wolff va escriure a Kafka quan li va enviar la liquidació de drets d’autor, el 1923. «Aprofitem l’ocasió per manifestar-li una altra vegada que les xifres tan magres dels seus llibres no disminueixen en absolut el plaer que es desprèn del fet que vostè editi amb nosaltres». Siguem optimistes, doncs, i somiem que serem Kafka.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Temes:

Llibres