Article d’Álex Sàlmon Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’habitació 218 a La Gavina

A saber quantes històries deuen estar amagades en aquesta estança, lloc perfecte per ocultar algú

1
Es llegeix en minuts
L’habitació 218 a La Gavina

JOAN CASTRO

El passeig habitual per un hotel va des del taulell de l’entrada fins a l’habitació. Un camí que es fa d’anada i tornada, i viceversa. Tanmateix, visitar les entranyes d’un edifici hoteler té el mateix interès que vagarejar per un poble a la cerca dels seus racons.

Un hotel és una ciutat en petit. El seu alcalde és el director. No hi ha gaire literatura respecte a això, però les històries que podrien explicar els seus responsables donarien per escriure diverses novel·les. Però són tombes. Els detalls històrics dels hotels són una altra cosa. Eines de comunicació.

El cas de l’Hostal de La Gavina, a s’Agaró, n’és un exemple. No existeixen gaires hotels a Espanya on hagin dormit Ava Gardner, Elizabeth Taylor, Orson Welles, Sean Connery, Jack Nicholson, Robert De Niro o Peter Sellers. Tots il·lustres d’una generació que mantenen viva la personalitat de l’hotel. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Com les seves habitacions que, tot i que actualitzades, conserven els mateixos llits de caoba o roure, els armaris robustos, com les portes que donen accés a les estances, millorades en el seu interior, però intactes en el seu treball de marqueteria.

Aquesta dedicació per reformar poc ha aconseguit que els canvis no hagin eliminat un passadís situat a l’habitació 218 que dona accés a una altra habitació oculta i que només coneixen alguns. La porta falsa està situada davant el llit, al costat de la xemeneia.

L’hotel va ser espai hospitalari durant la Guerra Civil, però després del conflicte, a saber quantes històries deuen estar amagades en aquesta estança, lloc perfecte per ocultar algú. 

Notícies relacionades

Només és un exemple dels secrets que guarda La Gavina. N’hi ha més. Existeix un passadís, situat després d’arribar a la bugaderia, impol·luta, per cert, d’uns 100 metres de profunditat que va poder ser refugi en altres èpoques. Està ben il·luminat, s’utilitza per a canalitzacions d’aigua i podria ser visitat sense problemes.

No deuen ser els únics. L’hotel no va ser construït per allotjar turistes. Es van fer diferents cases per ser venudes a particulars. Corria el 1922. Quan l’hostal va obrir el 1932, només tenia 11 habitacions, davant les 75 d’ara. Unes ampliacions que devien deixar molts espais amagats que neceessiten ser descoberts. Formen part de la història.

Temes:

Turisme