Article d’Álex Sàlmon Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

En l’ADN de Barcelona

La ciutat ja ha de donar per tancat el seu cicle olímpic i renéixer amb una altra empremta que encara no coneixem, perquè s’haurà de crear

2
Es llegeix en minuts
En l’ADN de Barcelona

M’explicava un històric gestor cultural de Barcelona que, tal com està la ciutat, no només en qüestions de cultura, sinó en general, s’hauran de fer tantes coses després de les pròximes eleccions municipals que tot serà una oportunitat.

El comentari em va cridar l’atenció, no perquè ja situava Ada Colau en l’oposició, que això s’haurà de veure, sinó per la facilitat a donar la volta a un dels problemes més greus en què es troba Barcelona: el seu ànim.

Els estats d’opinió són màquines piconadores. No sempre tenen tota la raó, però la societat els hi concedeix. El relat majoritari explica que Madrid va creixent i Barcelona va de capa caiguda. «Amb el que va ser», rematen.

No restaré raó al comentari. Però, com gairebé sempre, les exageracions desmereixen, oculten una realitat, intoxiquen moltes reflexions i no són precises. És cert que Barcelona no està en un bon moment, fonamentalment perquè ara no és el seu moment, però manté una seducció que forma part del seu ADN.

El turisme ha tornat, els carrers reprenen un pols que la pandèmia va silenciar i la seva ànima cultural es manté viva, tot i que amb cert pessimisme. I aquesta és la qüestió. A part dels interessos polítics o econòmics que hi pugui haver per castigar-la més o menys, la ciutat ja ha de donar per tancat el seu cicle olímpic i renéixer amb una altra empremta que encara no coneixem, perquè s’haurà de crear. O sigui, una oportunitat, com deia el meu bon amic gestor cultural, activista i, per descomptat, positiva.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El Primavera Sound n’és una prova. Aquest festival, juntament amb el Cruïlla i el Sónar, són espais ideats al costat del Mediterrani i a prop de la ciutat. I això és tant genial com desastrós. 

Notícies relacionades

Que el Primavera Sound vulgui ampliar la programació a Madrid, no significa res més que res és estàtic. Tot està en moviment, com diria Jorge Drexler. Buscar metres quadrats. De la mateixa forma que el Mobile, abans GSM, va passar de Cannes a Barcelona, el Primavera Sound cerca una reconversió necessària perquè a Barcelona ja no pot créixer més.

Això no significa que la ciutat es continuï creient el que ara, per desgràcia, no és. Sortir d’aquest pou, més mental que real, costarà el que la ciutat necessiti per superar un dol que existeix. Que ningú s’enganyi.