Pros i contres | Article de Josep Maria Fonalleras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Les vacunes d’abans deixaven empremtes indelebles

Segons una investigació les dosis de reforç de les vacunes funcionen millor, és a dir, generen una resposta immunitària més eficient, si s’injecten al mateix braç on es va injectar la dosi inicial

1
Es llegeix en minuts
Les vacunes d’abans deixaven empremtes indelebles

Una investigació de la Universitat de Duke, a Carolina del Nord, ha arribat a la conclusió que, en general, les dosis de reforç de les vacunes funcionen millor, és a dir, generen una resposta immunitària més eficient, si s’injecten en el mateix braç on es va injectar la dosi inicial. Ho han experimentat en ratolins, que no tenen braços, però tenen potes, i sembla que la idea és aplicable als humans. No sé si és un gran avenç per a la humanitat, però certament és una dada interessant, sobretot si contemplem un futur immediat on és probable que rebem, tots plegats, unes quantes dosis de record de vacunes, ja siguin contra el coronavirus o contra la verola del mico o contra la malvestat que hagi d’arribar.

Arribats en aquest punt, però, em formulo una pregunta clau. ¿Algú és capaç de rememorar el moment en què va ser injectat –la primera vegada o les altres que van venir després– i en quina extremitat va penetrar l’antigen? ¿Algú va prendre nota en l’historial mèdic d'una circumstància tan capital? Ja m’imagino la tardor que ve i la pregunta de la temporada: «¿Vostè ho recorda? Faci memòria, sisplau». Almenys la de la verola d’abans i la de la tuberculosi deixaven una empremta indeleble a la pell.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web