A contrallum | Article de Juan José Millás Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La vida dels objectes

En certa manera, penso ara, la tassa era viva. Establim amb determinats objectes una intimitat estranya

2
Es llegeix en minuts
Tassa de te.

Tassa de te. / MUNTATGE: EL PERIÓDICO

Se m’ha trencat la tassa amb la qual feia quinze anys que prenia el te. Abans hi prenia també el cafè, però el vaig suprimir per recomanació del metge. Feia unes dues dècades que estàvem junts; en fi. Jo estava fet a ella i ella a mi. Quan la portava cap als llavis, la seva vora em resultava familiar. Podríem dir, gairebé, que em besava al temps de facilitar-me la beguda. I sempre es trobava al costat de l’ordinador, proporcionant-me una companyia de la qual no he sigut conscient fins que se m’ha trencat al rentar-la (només jo la tocava). Se’m va escórrer d’entre els dits i es va dividir en quatre trossos contra la dura superfície de l’aigüera.

Juro que gairebé vaig perdre la respiració, com si, a causa de la meva malaptesa, hagués matat un ésser viu. En certa manera, penso ara, estava viva. Establim amb determinats objectes una intimitat estranya. Fa anys tenia una jaqueta idèntica a la del meu pare. Dic «a la del meu pare» perquè crec que només en va tenir una que li va durar tota la vida. De la butxaca dreta d’aquesta jaqueta furtava jo, quan era petit, part de la xavalla que ell hi dipositava descuradament. Uns cèntims que em gastava en llaminadures quan anava o venia de l’escola. Amb el temps, he arribat a pensar que el meu pare coneixia aquesta malifeta del seu fill, però que per alguna raó va preferir ignorar-la. Doncs bé, quan ja era gran i el meu pare havia mort, vaig trobar una jaqueta del mateix teixit i una forma semblant, me la vaig comprar sense dubtar-ho i la vaig portar a tot arreu fins que va caure pràcticament a trossos. Li vaig dedicar un dol que encara dura, ja que no n’he trobat cap altra amb la qual em trobés tan a gust.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Els objectes.

He enganxat els trossos de la tassa trencada, però no m’atreveixo a utilitzar-la per por que la calor del te dilueixi la goma d’enganxar i acabi sent un desastre. Ara és al costat de la tassa nova, amb la qual res té el mateix gust. Cada vegada que me la poso als llavis la percebo com a estranya i crec que jo també li resulto un mica antipàtic. Confio que el contacte porti l’afecte i que, si pot ser aviat, en donem el bon dia com vells amics. Em pregunto si la tassa vella m’observa a mi també com si m’hagués quedat una mica trencat.