Desena avinguda Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Roe v. Wade: Lluita per l’ànima dels Estats Units

La deriva de la dreta nord-americana amenaça d’acabar amb el dret a l’avortament al país

1
Es llegeix en minuts
Roe v. Wade: Lluita per l’ànima dels Estats Units

CHIP SOMODEVILLA

El control de les armes, el pes del Govern, la discriminació racial... Entre les discussions (polítiques, culturals, econòmiques...) que donen forma a la societat i la identitat nord-americana poques són tan transcendentals com la de l’avortament. ‘Roe v. Wade’, com es coneix la sentència del Tribunal Suprem que el 1973 va despenalitzar l’avortament, és des de fa anys objecte de caça major per part del conservadorisme i un tresor a preservar per part del progressisme. El primer esborrany de l’opinió majoritària del Suprem sobre un cas presentat arran d’una restrictiva llei de l’avortament a Mississipí, que ha publicat ‘Politico’, ha generat una enorme polseguera, i amb raó: cinc dels jutges (dels nou que formen l’Alt Tribunal) mantenen que Roe v. Wade ha de ser revocada ja que l’avortament no és un dret constitucional i, per tant, ha de ser legislat per cadascun dels Estats. 

Notícies relacionades

Es tracta d’un esborrany, i res és definitiu fins que es publiqui l’opinió final, però la filtració ha generat un terratrèmol als EUA, avanç del que hi haurà si el TS acaba decidint en aquest sentit. Perquè acabar amb ‘Roe v. Wade’, és igual l’argument legal que s’utilitzi, suposa acabar amb el dret de la dona a decidir sobre el seu embaràs, i li atorga al conservadorisme nord-americà una victòria amb profundes conseqüències.

La història i la tradició

«La conclusió ineludible és que el dret a l’avortament no està profundament arrelat en la història i tradicions de la nació», escriu a l’esborrany Samuel Alito, el jutge conservador anomenat per George W. Bush. Això és ‘Roe v. Wade’: una lluita per l’ànima nord-americana. Tradicionalment es lliurava entre el progressisme i el conservadorisme, però des de fa dècades el més pur reaccionarisme es va unir al combat i l’està guanyant davant la incompareixença d’un partit Republicà arrasat pel populisme. Si cau ‘Roe v. Wade’, els EUA seran més reaccionaris, menys lliures, més grisos. La polarització extrema de la societat nord-americana, que beu de Ronald Reagan i s’embriaga amb Donald Trump, no només bloqueja i amenaça el seu sistema polític, sinó que danya el seu teixit i cohesió social.