Pros i contres | Article d’Emma Riverola Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Més respecte als migrants

Si reconeguéssim el compromís de tants migrants, tot el que aporten a la societat, no acceptaríem paràsits que podreixen la convivència

1
Es llegeix en minuts
Més respecte als migrants

Olivier MORIN / AFP

Llegeixo la notícia de l’augment de suïcidis a la comunitat filipina de Barcelona, també del deteriorament de salut mental més acusat en la població migrant. La pandèmia ha castigat doblement els més vulnerables. En especial, aquells que subsisteixen en les feines més precàries. Penso en tot el mal que ha fet Éric Zemmour en les eleccions franceses. El seu discurs antiimmigració, tan oberta i descaradament xenòfob, ha convertit Marine Le Pen en moderada, en acceptable. Entre tots dos han recollit més de 10 milions de vots. 

No hi ha fórmula màgica contra la ultradreta. Els anomenats cordons sanitaris estimulen la fidelitat dels seus votants i els animen a captar més adeptes. Normalitzar-los, fins i tot integrar-los en governs, pot despullar les seves incapacitats, però no s’ha de subestimar la seva habilitat per guanyar respectabilitat. No, no hi ha mesura màgica a la contra, però sí que hi ha molt terreny per recórrer a dignificar les víctimes dels seus assots. Si reconeguéssim el compromís de tants migrants, les seves jornades laborals extenuants i mal pagades, tot el que aporten a la societat, no acceptaríem paràsits que podreixen la convivència parlant d’‘ells’ i de ‘nosaltres’. Exigir respecte, potser aquesta és la fórmula.  

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web