Baròmetre del Gesop Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Feijóo gira la truita

La renovació del lideratge del PP en un moment difícil per al Govern sacseja el tauler polític i converteix el gallec en el favorit per governar

3
Es llegeix en minuts
Feijóo gira la truita

David Castro

El Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem (UP) ha viscut en les últimes setmanes el pitjor moment des que es va formar el gener del 2020. El malestar social per la pujada incontrolable dels preus, la vaga de transportistes, les conseqüències econòmiques de la guerra d’Ucraïna i el gir de la política exterior sobre el conflicte del Sàhara són les expressions més destacades de la pèrdua de credibilitat del Govern. Però a més, aquesta situació de desconcert i paralització ha coincidit amb la renovació del lideratge del PP, amb el relleu de Pablo Casado, representant d’una política erràtica i d’oposició treva, per Alberto Núñez Feijóo, amb etiqueta de moderat i d’obert als pactes d’Estat amb el Govern de Pedro Sánchez.

Aquesta nova situació política té el reflex a l’enquesta del Gesop per al grup Prensa Ibérica que publiquem aquest dilluns i que constitueix una advertència seriosa al Govern. L’arribada de Feijóo ha donat un tomb total al tauler polític, que s’observa en tots els aspectes que aborda el sondeig: l’encara president gallec guanyaria les eleccions si se celebressin ara, desplaça a Yolanda Díaz i Sánchez com a líder més ben valorat i com el preferit per ocupar la Moncloa, frena l’ascens de Vox, partit que, no obstant, necessitaria per governar, i mossega en tots els electorats.

El sondeig es va elaborar en plena eufòria del PP i de Feijóo, tot just concloure el congrés del partit, una dada que explicaria també la magnitud del tomb. Però les dades són aclaparadores: el PP guanyaria 33 escons des de l’enquesta de febrer, obtindria entre 118 i 121 diputats i avantatjaria en 11 el PSOE, que baixaria de 120 a 107-110. El president gallec és l’únic dirigent que aprova en valoració, amb 5,2, un punt més que Sánchez, i és el preferit per ser president, amb un 23,3%, set punts més que Díaz i Sánchez. També hi ha tomb en les expectatives: el 40,2% dels espanyols creuen que les pròximes eleccions generals les guanyarà el PP, quan al febrer el favorit era el PSOE, amb 3,5 punts més que els populars.

Feijóo penetra a tots els electorats, ja que, a més d’una valoració alta en el del PP (7,5), l’aproven els votants de Ciutadans i de Vox (6) i aconsegueix un aprovat (5) fins i tot entre els votants socialistes. A més de reforçar la fidelitat de vot del PP (7 de cada 10 tornarien a votar-ho), s’emportaria un 45% dels votants de Cs, que desapareixeria del Congrés, i un 20% dels de Vox, que perdria una dotzena de diputats des del febrer (fins a 54-56). Amb aquesta situació, l’única manera de governar seria un pacte del PP amb Vox, que Feijóo no ha descartat, però és molt possible que es plantegés de nou la gran coalició PSOE-PP si perdura la guerra d’Ucraïna i les seves conseqüències econòmiques.  

De tots els fronts oberts que té el Govern, només aprova a la resposta política a la guerra, però el suspenen 8 de cada 10 en el pla econòmic davant les conseqüències del conflicte (inclosos dos terços del PSOE i d’UP) i en la manera d’afrontar l’atur dels transportistes (54,2% en contra). En el gir sobre el Sàhara, el president del Govern, que va prendre una iniciativa personal en una qüestió que mereixia l’acord amb l’oposició, el suspens és del 56,5% dels consultats i només ho avala el 10%.

El pessimisme, de tota manera, és generalitzat a la societat espanyola perquè dos de cada tres enquestats pensen que un Govern del PP ho faria igual o pitjor.