Article d’Oriol Amat Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

3
Es llegeix en minuts
Per què tanquen les empreses (i com evitar-ho)

Jordi Otix

Des del 2020 augmenta el nombre d’empreses que tanquen. Com que això perjudica l’ocupació i la generació de riquesa per a la població, és rellevant comprendre les causes i apuntar solucions. Per començar, podem recordar que a Catalunya hi ha, segons l’Idescat, 622.967 empreses i que, habitualment, tanquen al voltant d’unes 100.000 empreses cada any. En anys bons (com el 2018 i el 2019) se’n creen més i el saldo final creix. Quan va començar la pandèmia, els tancaments van superar les creacions d’empresa i el 2020 el nombre total d’empreses va caure un 8%. El 2021 la situació va millorar, però ara el 2022, amb la guerra d’Ucraïna i la inflació, la situació s’està torçant.

Canvis d’hàbits

Si ens preguntem els motius pels quals tanquen les empreses, podríem dir de manera genèrica que és perquè generen pèrdues i/o no tenen caixa per continuar. Però això és conseqüència d’altres causes. La més important és la manca d’un producte competitiu que sigui apreciat pels clients. Abans que arribés la pandèmia, ja havia començat la Quarta Revolució Industrial que, amb la irrupció d’internet, els robots, les xarxes socials..., ha provocat canvis en els hàbits dels consumidors i l’aparició de nous agents amb una oferta més atractiva. Ho veiem especialment en els sectors on internet ha entrat amb força: mitjans de comunicació, comerç, agències de viatge... La covid ha accelerat la transformació d’alguns sectors, però es tracta d’un fenomen iniciat fa més d’una dècada. Moltes empreses són en sectors on els seus competidors estan anant més ràpid que elles i es queden fora de mercat. Per fer-hi front, és necessari apostar per la innovació de producte, de canals de distribució (‘online’...), de comercialització, o de qualitat del servei, per exemple.

Caiguda d’ingressos per la pandèmia

Amb la pandèmia tanquen també moltes empreses que no poden aguantar la caiguda continuada dels ingressos. Això ha passat, sobretot, en el sector comerç, hotels, restaurants, cultura i similars. Les solucions no són fàcils, ja que o bé es necessiten diners per capitalitzar l’empresa i resistir; o bé és necessari diversificar les línies d’activitat, ja que la pandèmia no perjudica tots els sectors. Recordem, per exemple, el cas d’una coneguda cadena hotelera que està resistint bé la covid perquè és un grup que té empreses agroalimentàries que van molt bé. Però això no s’improvisa, es necessiten anys per aconseguir-ho.

Gestió interna

També hi ha empreses que tanquen tot i tenir un bon producte. Les causes més freqüents són internes: conflictes entre els propietaris, desmotivació de l’equip humà, mala gestió financera que fa que estirin més el braç que la màniga o fraus (robatoris, estafes...). Sovint són empreses que moren d’èxit ja que al tenir molta facturació s’obliden de gestionar bé els recursos que generen. Per evitar aquests problemes, és necessari dissenyar una bona governança (per exemple, disposar d’un pacte de socis que reguli les principals fonts de conflicte), apostar per les persones, gestionar les finances de forma prudent i fer una bona política de gestió de riscos.

Cost de l’energia

Darrerament, hi ha empreses que tanquen per l’increment del cost de l’energia (electricitat, gas, carburant...). Són empreses que no poden repercutir als seus clients l’increment del cost i han entrat en números vermells. En els últims anys, d’acord amb dades de la Cambra de Comerç de Barcelona, de cada 100 euros que ingressava una empresa, tenia unes despeses de 97 i, per tant, en guanyava 3. Actualment hi ha moltes empreses que, a causa del cost de l’energia, per cada 100 euros que ingressen, en perden 5 o més. En aquests casos, poc poden fer les empreses més enllà d’introduir millores en eficiència energètica. La solució passa per aconseguir que l’Estat redueixi el cost de l’energia, ja sigui baixant els impostos, subvencionant una part del cost amb càrrec als superbeneficis que estan tenint moltes empreses energètiques o canviant el sistema de fixació de preus de l’energia per limitar-los.

Burocràcia

També veiem empreses que tanquen perquè no poden fer front a l’excés de burocràcia i als canvis regulatoris. Hi ha empresaris que abandonen el país per aquests motius i s’estableixen en d’altres on no els posen tants pals a les rodes. En aquest tema es pot recordar que, d’acord amb el Banc Mundial, al nostre país el cost dels tràmits administratius i el temps que suposen són molt pitjors que als països del nostre voltant.

Notícies relacionades

En resum, si volem que tanquin menys empreses és necessari prioritzar temes com la innovació, les persones, la bona governança, les finances prudents, la gestió de riscos, preus de l’energia més baixos i la reducció de la teranyina burocràtica que ens ofega.

 

Temes:

Empreses