Apunt

50 euros més d’hipoteca

Després de sis anys amb un euríbor hipotecari en negatiu, ara es preveu que entri en terreny positiu el 2022

1
Es llegeix en minuts
50 euros més d’hipoteca

Reuters

La guerra a Ucraïna està portant menys creixement i preus més alts a l’economia mundial en general i a l’espanyola en particular. A falta de conèixer la durada i les conseqüències del conflicte bèl·lic i de les sancions econòmiques creuades, es comencen a formular les primeres estimacions macroeconòmiques.

En les previsions de març, el Banc Central Europeu (BCE) estima que la guerra li costarà a la zona euro entre 0,5 i 1,9 punts de menor creixement aquest any i entre 1,9 i 3,9 punts més d’inflació. L’amplitud de les forquilles és només un reflex de la gran incertesa. L’organització dels països desenvolupats OCDE, per la seva part, xifra en un punt menys el creixement mundial per efecte de la guerra, impacte que arribaria a 1,4 punts en la zona euro.

Notícies relacionades

Per al cas espanyol, la Cambra de Comerç d’Espanya ha estimat que el conflicte bèl·lic restarà 1,2 punts al creixement del PIB, fins al 4,3%, en lloc del 5,5% previst anteriorment. El servei d’estudis de Caixabank, per la seva part, ha avançat que si el preu del gas segueix en els nivells actuals i el barril de petroli es manté en l’entorn dels 105 dòlars, el creixement del PIB serà un punt inferior a l’estimat anteriorment.

Com sempre, per darrere d’aquestes previsions macroeconòmiques sempre estan les microimplicacions per a famílies i empreses. El servei d’estudis de Caixabank estimava al febrer que l’euríbor a 12 mesos, que serveix de referència per a les hipoteques a tipus variable, aacabaria el 2022 en una mitjana de -0,29%. Ara aquest servei d’estudis estima un euríbor mitjà del 0,13% per a aquest any, així acabaria amb un historial de sis anys en negatiu (des de febrer de 2016). Si es compleix aquesta previsió, l’euríbor passarà d’una mitjana de -0,50% el 2021 a una de +0,13% el 2022 i, a tall d’aproximació, per a una hipoteca mitjana de 145.000 euros a 25 anys, poden ser gairebé 50 euros més de quota cada mes (600 euros més a l’any). A la seva manera, les hipoteques també pateixen la guerra.