Sembla una tonteria / Article de Juan Tallón Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Armes nuclears: prem el botó

Certes caigudes tendeixen a prolongar-se roïnament, exercint la lentitud, de manera que caure a terra d’una maleïda vegada pot tornar-se un desig. Passa en la guerra de Putin

2
Es llegeix en minuts
Armes nuclears: prem el botó

Tocar fons és dificilíssim, ni volent-ho. Una vegada comences a caure sembla que sempre hi hagi més buit a sota per continuar caient. Recordo una vinyeta de la revista ‘Hermano Lobo’ en què apareixia un condemnat a mort. Al seu costat es veia el botxí agafant una enorme destral, a punt de tallar-li el cap. Just abans s’acomiadava d’ell amb un «fins demà si Déu vol, que no crec que vulgui». La frase em passa pel cap cada vegada que llegeixo que hi ha possibilitats que una cosa que va malament no empitjori, i que potser al final remunti. Al final no és el que acostuma a passar. Convé conèixer la sàvia regla segons la qual cal esperar el pitjor.

Certes caigudes tendeixen a prolongar-se roïnament, exercint la lentitud, de manera que caure a terra d’una maleïda vegada pot tornar-se un desig. Passa en la guerra de Putin. Cada jornada es constata una infàmia, un agreujament, i després un altre, i després un de nou. Ja hem sentit, de fet, l’expressió «guerra nuclear» com una cosa que podria passar. En realitat, ho havíem sentit molt abans, fa dècades, però llavors com una cosa que més aviat mai podria passar. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

‘Guerra nuclear’ comparteix estructura sintàctica amb ‘cel gris’, ‘novel·la meravellosa’, ‘telèfon apagat’ i ‘jove calb’, i això gairebé resta perill, fins i tot realisme, a l’esdeveniment. És com si la guerra nuclear només fos una frase, com quan dius «Tant de bo tinguis un bon dia» o «Estic deixant de fumar». A l’escoltar una expressió comuna es corre el risc de creure que només es tracta d’un substantiu i un adjectiu vinculats per la gramàtica. Fins que la pronuncia Putin, que domina com ningú el número de saltar dramàticament a primer pla i posar el món en suspens amb dues paraules.

Notícies relacionades

La guerra nuclear, tan tractada al cine, és una idea que cobra forma en la nostra imaginació a través del botó, sovint vermell, que caldria prémer abans del seu esclat. ¿I què hi ha, si ho pensem bé, més fàcil que prémer un botó, del tipus que sigui? Un botó encarna la senzillesa màxima, accessible a qualsevol ment: el prems i puges al desè pis, o envies un Excel, o sona un timbre, o acudeix la policia, o canvies de canal. Alguns dies, els més avorrits o rutinaris, podries tirar-los endavant dient-te a tu mateix cinc o sis vegades: «Prem el botó». La vida pot arribar a ser bastant automàtica. 

Potser per això es fa feixuc per al pensament la idea que, en última instància, un simple interruptor pugui conduir a l’aniquilació del món. Aquesta hauria d’arribar després de l’activació d’un mecanisme medieval, que primer exigís girar un rígid engranatge, i després baixar mitja dotzena de palanques, trencar no sé quants candaus, caminar diversos quilòmetres sota una atroç nevada, i encara després obrir tres o quatre portes secretes, i quan arribes per fi a l’última, descobrir que t’has oblidat la clau a casa, al costat d’una jardinera, i haver de girar cua i tornar a començar tot el procés. Qui sap si només l’avorriment aconsegueixi salvar el món.