Relacions Govern-Generalitat Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Comissió Bilateral: Es traspassa

El Govern espanyol dirà que s’ha entrat en un espai de normalitat en les relacions amb Catalunya. I té raó. El ‘normal’ és que el Govern toregi la Generalitat i surti a l’arena a la recerca d’aplaudiments després de la feina

1
Es llegeix en minuts
Comissió Bilateral: Es traspassa

ALVARO MONGE

Surt de laComissió Bilateral Estat-Generalitat eufòrica. És un acord històric, assegura la ministra Isabel Rodríguez. Està radiant: l’estació meteorològica del Turó de l’Home s’ha traspassat al Govern, després de 10 anys que la Moncloa no traspassés res a la Generalitat. És clar que, quan corria l’any 2009, el Govern català, aleshores del tripartit, ja va anunciar la cessió del centre atmosfèric. Els suggereixo, per ser fidels a la històrica realitat, que a la porta principal de l’estació meteorològica ubicada a Fogars de Montclús s’afegeixi un cartellet amb la consigna «es traspassa».

Són molts els reunits: el vicepresident J. Puigneró, la consellera de Presidència, L. Vilagrà, el conseller d’Economia, J. Giró, i la delegada del Govern, E. Capella. Amb la ministra de Política Territorial, acudeixen els secretaris d’Estat de Política Territorial, Hisenda i Relacions amb les Corts i la delegada del Govern, M. E. Gay.

Tot va molt rapidet. La comissió s’aixeca de les cadires en menys d’una hora. Així no hi ha perill. El Govern espanyol dirà que s’ha entrat en un espai de normalitat en les relacions amb Catalunya. I té raó. El ‘normal’ –concepte estadístic on se situa la majoria– és que el Govern toregi la Generalitat i surti a l’arena a la recerca d’aplaudiments després de la feina.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

La part espanyola no va acceptar incorporar a la reunió temes de fons, com les inversions pendents a Catalunya. Però seria injust no reconèixer un preacord sobre l’ingrés mínim i un pacte per crear tres comissions de treball, una de les quals sobre beques, per discutir el discutit tota la vida: que els diners per als estudiants de les universitats catalanes es traspassin al Govern de Catalunya. 

«L’Estat no té cap intenció de corregir el finançament injust», va valorar Giró. «Catalunya continua no sent una prioritat per al Govern de l’Estat», concloïa Puigneró. La ministra Rodríguez somriu, felicitant-se. Necessita la reunió per poder vendre-la comunicativament. Però a la foto no s’aprecia l’aconseguit: el ‘com si’, la vacuïtat.