Ciutadans Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Breu història d’una ‘fake news’

S’acaba el partit que va créixer amb una de les primeres notícies falses de la història moderna d’Espanya: la que deia que el castellà era perseguit a Catalunya

3
Es llegeix en minuts
Breu història d’una ‘fake news’

El 12 de gener del 2018, a la cúspide de l’èxit, Albert Rivera es va aixecar amb la notícia de la seva vida: una enquesta de Metroscopia el donava com a primera força en intenció de vot a les eleccions generals que s’havien de celebrar al cap de poc més d’un any. Les dades eren espectaculars: Ciutadans hauria obtingut llavors el 27,1% dels vots, davant un 23,2% del PP i un 21% del PSOE. Era el moment de glòria de Rivera, aquell noi que s’havia fet famós al seu dia per posar despullat en la campanya de les eleccions autonòmiques catalanes del 2006, en què va obtenir uns modestos però significatius 3 escons, a partir dels quals va edificar el seu lent però irresistible ascens. Quan Albert Rivera va irrompre en la política catalana, ho va fer de la mà d’uns quants intel·lectuals frustrats per la irrellevància a la qual els havia deixat primer el pujolisme i, més tard, el maragallisme. Rivera va ser hàbil perquè va entendre que podia edificar el seu creixement amb un discurs frontal a l’hegemonia catalanista, i se’n va adonar que a l’oasi català era rendible ser un agitador, tot i que fos a base de mentides: el líder de Ciutadans va entendre abans que ningú que la veritat era el menys important, el que importava era explicar-li als mitjans de la resta d’Espanya el que volien escoltar, tot i que no fos cert.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

I així va ser com un partit va començar a créixer amb una de les primeres ‘fake news’ de la història moderna d’Espanya, que consistia a anar repetint que el castellà era perseguit a Catalunya, una mentida que gustosament va anar comprant, sense contrastar-la amb la realitat, una part de la premsa estatal. Així va ser com Ciutadans va anar creixent, però sempre dins d’un àmbit autonòmic, i sempre amb la bandera de la polèmica i la crispació. Fins que va arribar el 15-M, i un moviment social de gran abast va trobar forma política en Podem, i des del centre de poder econòmic i polític es va començar a gestar la idea que, per contrarestar Pablo Iglsias, el millor era fer créixer Albert Rivera. Però no va ser fins a l’eclosió de l’independentisme que Cs va adquirir rellevància de veritat com a partit estatal, perquè va quallar definitivament la idea entre empresaris i periodistes influents que era l’única fórmula per frenar alhora les dues ‘bèsties’ d’Espanya, el ‘podemisme’ i l’independentisme. A les eleccions de l’abril del 2019, Rivera va aconseguir el seu Everest electoral, amb 57 escons i un 15% dels vots, amb l’objectiu de frenar l’ascens de Podem (que es va quedar amb 42 escons), però ja molt lluny de les enquestes que l’havien donat com a guanyador un any abans. Allò va ser un avançament del declivi que havia de venir, i l’aparició de Vox, el novembre del 2019, el va tornar ràpidament a la marginalitat i el va substituir de manera calcada amb 52 diputats. A les eleccions de Castella i Lleó, Vox ha passat d’1 a 13 procuradors i Cs, de 12 a 1, confirmant-se un transvasament matemàtic. La desintegració de Ciutadans es deu bàsicament als seus propis autoenganys: ens van dir que eren un partit de centre quan en realitat només recollien vots de la dreta i la ultradreta, com ha quedat demoscòpicament demostrat. Ens van dir que s’ocupaven dels problemes reals, quan en realitat només van viure del nacionalisme, com Vox. I ens van dir que la seva solidesa ideològica transcendia el seu líder, però quan un despatx d’advocats semianònim de Madrid ha despullat Albert Rivera, la seva obra de teatre, ja molt mal representada per Inés Arrrimadas, ha caigut com un castell de cartes. Ciutadans s’acaba per moltes raons, però la principal és que ha acabat devorat per les seves pròpies ‘fake news’.