Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Biden es trumpitza

Amb la seva popularitat per terra, el president dels EUA va ser notícia la setmana en què se celebra el patró dels periodistes per haver-li dit a un reporter de la seva televisió enemiga «estúpid fill de puta»

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp52720622 democratic u s  presidential candidate and former vice presi200310204716

zentauroepp52720622 democratic u s presidential candidate and former vice presi200310204716 / BRENDAN MCDERMID

Havia d’arribar, i ha arribat, el dia en què l’educat Joe Biden ha fet bo el seu antecessor al despatx oval, el llenguallarg Donald Trump. El president dels Estats Units va dir-li fa un parell de dies «estúpid fill de puta» a un reporter de Fox News, que li va preguntar per la inflació. Ningú diria que sigui un tema que pugui desencadenar una reacció tan agressiva del demòcrata que complirà 80 anys al novembre, i que es va presentar com la cara inversa de l’histriònic i inflamat empresari republicà que acostumava a ultratjar la premsa crítica a les xarxes socials. L’home acabava de contestar el que va considerar «massa preguntes» sobre Ucraïna perquè ell compareixia per parlar dels seus projectes, i el corresponsal a la Casa Blanca del canal ultraconservador Peter Doocy li va sortir amb un tema que no li va precisament bé al seu govern, que acaba de complir un any. Potser creient que murmurava baixet, potser pensant que el micròfon estava tancat, a la qüestió de si creu que la inflació disparada a un set per cent «serà un llast per a les eleccions legislatives de final d’any», Biden va respondre: «És una gran carta... més inflació. Maleït fill de puta». No és la primera picabaralla que té amb Doocy, a qui li agrada posar el mandatari en un compromís amb preguntes irritants tals com si no considera que la seva administració «fa polítiques massa d’esquerres».

Trump injuriava per sistema tots els periodistes menys els de Fox, i Biden parla bé a tots menys al de Fox, les casualitats existeixen. El mateix ofès va revelar que, després de la polseguera provocada per la publicació del vídeo amb l’improperi, a la nit el president li va trucar per telèfon per disculpar-se. Que no era res personal, li va dir. És clar que no, és professional. Un líder capaç de pronunciar-se sense exabruptes sobre Vladímir Putin, la pandèmia o el que es presenti no suporta l’escrutini de qui considera els seus oposats ideològics i salta com un ressort, convertint-se en el que més va menysprear. Biden no es prodiga davant els mitjans. Ha fet un parell rodes de premsa en solitari en 12 mesos. Potser se li ha rovellat l’art de la rendició de comptes. 

Notícies relacionades

Fa una setmana, la nova presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, i el president de França, Emmanuel Macron, van decidir oferir una compareixença sense preguntes després del seu primer contacte a Estrasburg, així que els reporters van abandonar la sala en defensa del dret de la ciutadania a conèixer alguna cosa més que informacions enllaunades en els gabinets de propaganda. La Moncloa va negar fa uns dies l’acreditació de mitja dotzena de mitjans de comunicació en l’acte en què s’anava a explicar el repartiment de fons europeus al·legant un problema d’espai amb les actuals restriccions. Tots els exclosos curiosament tenen tendència contrària al Govern de Pedro Sánchez, que es va aficionar als monòlegs televisats durant la crisi sanitària. No es va acceptar cap rèplica després d’explicar la remodelació ministerial i es van seleccionar les interpel·lacions de sis mitjans en el seu balanç de gestió del desembre passat, cap d’ells crític amb la seva gestió. Més casualitats.  

Peter Doocy assegura que va perdonar sense rancor el líder nord-americà, i que li va advertir que continuarà fent preguntes diferents dels altres. «Biden em va animar: ‘Ho has de fer’, així que ara tinc un mandat presidencial», va ironitzar.

Temes:

Joe Biden