El full de ruta sobiranista Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

‘Companys, no és això’

Per a l’independentisme que anhela ser hegemònic el repte prioritari hauria de ser refermar-se a la regió metropolitana

2
Es llegeix en minuts
‘Companys, no és això’

L’independentisme està sumit en un desacord tan profund que no recuperarà a temps el rumb a Ítaca, cançó que per cert no va recuperar Lluís Llach en la seva reaparició estel·lar. Al seu lloc va optar pel ‘No és això, companys,’ un tema molt conforme amb la seva actitud personal i en sintonia amb l’independentisme que més advoca per la consigna i està més desorientat. Per això remarquen quina via combaten (Taula de Diàleg/ERC) però no tenen ni la més remota idea de com s’ha d’arribar a aquesta Ítaca que un dia ens va prometre Artur Mas.

No és que no hi hagi ningú al timó –Puigdemont mana, sense cap dubte–, és que sosté el timó amb un pols tan ferm com incapaç d’albirar terra ferma en cap direcció. I en vista d’aquesta disjuntiva, té un guaita que celebra les nits fosques perquè és l’antídot perfecte per a tota mena d’especulacions. Després hi ha el timoner Sánchez, a qui de tant en tant se li escapa que va més perdut que un os polar pel Mediterrani.

L’única esperança dels que són en la lírica rau en el fet que la infructuosa Taula de Diàleg embarranqui definitivament. No perquè llavors obri el miracle i s’obrin les portes del cel. Déu no ho vulgui, es diuen, perquè quedaria al descobert que la brúixola que fan anar ha perdut el nord. Només que una vegada més podran atribuir als republicans tota la responsabilitat i descarregar tota la frustració a l’esquena d’un Oriol Junqueras que continua sent, per molt, la millor carta dels republicans i l’objectiu a batre pels seguidors més acalorats.

Notícies relacionades

Mentrestant, republicans i socialistes preparen la veritable lluita que es dirimirà els pròxims anys i que serà la mare de totes les batalles, les ciutats metropolitanes, amb un primer assalt el maig del 2023. Els republicans somien erosionar els feus socialistes i les enquestes els diuen que tenen a l’abast recuperar Sabadell i Sant Vicenç dels Horts o sorprendre a ciutats com Rubí, Sant Feliu de Llobregat o Mollet del Vallès. D’altra banda, els d’Illa se saben forts en la majoria de places i tractaran de recuperar Tarragona i Lleida uns republicans que governen amb fràgils majories. A més de Barcelona, on tot apunta a un triple empat amb Colau.

Per a l’independentisme que anhela ser hegemònic aquest hauria de ser el repte prioritari, refermar-se a la regió metropolitana. Com per al PSC ho és, sens dubte, sabedor que allà resideix el seu poder i la seva raó de ser. El curiós –o no– no és que per a aquest menester, Waterloo somia que Junqueras es clavi una patacada.