Debat polític Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Aragonès compleix el protocol dels innocents

El president adverteix de tant en tant que alguna cosa passarà si a la taula de negociació no passa el que ell creu que ha de passar, malgrat que la Moncloa ha anunciat que no passarà el que el dirigent d’ERC vol que passi

1
Es llegeix en minuts
Aragonès compleix el protocol dels innocents

Jordi Bedmar

El president Aragonès adverteix de tant en tant al Govern Sánchez que alguna cosa passarà si a la taula de negociació no passa el que ell creu que ha de passar, malgrat que la Moncloa ha anunciat mil vegades que no passarà el que el dirigent d’ERC vol que passi. Això passa puntualment, seguint un protocol. A un acostament notori dels republicans els socialistes, l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat o el pacte de renovació de càrrecs institucionals a Catalunya, li segueix una declaració per satisfer els seus inquiets, com si tots els dies fossin els Sants Innocents.

Notícies relacionades

Aragonès no pretén provocar cap tempesta amb les frases declamades en el discurs nadalenc. Tan sols que la premsa l’obsequiï amb un titular generós, de l’estil «Aragonès avisa Sánchez» per remarcar el suposat gest d’autoritat. Un bàlsam per als que creuen que el 25% de castellà a les aules provoca la desaparició del 75% de les hores en català (i que és culpa del PSC) o per a aquells que consumeixen impressionats per la publicitat nacionalista de les marques comercials prescrites per l’ANC. ¿Però de què l’avisa Aragonès a Sánchez? ¿D’un aixecament popular per declarar la república, en el cas que els acords del diàleg no superin les possibilitats del marc constitucional o d’una repetició de la votació parlamentària prohibida, que tan cara els va costar als seus companys de l’anterior Govern? 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Aquestes proclames no semblen incomodar el Govern Sánchez que, com tota resposta, brandeix la Constitució. Tan sols el PP, Vox i Ciutadans es prenen a la valenta aquestes amenaces perquè els convé. L’únic que aconsegueix Aragonès és donar la raó a Junts, que l’hi agraeix exigint-li més celeritat a l’aixecar-se de la taula. La repetició del protocol per compensar els acords materials amb els socialistes ha d’obeir el guió secret d’aquesta fase de transició cap a l’acceptació de la realitat; de cap altra manera, no s’entén com tracta ERC els seus seguidors.