Mossos Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El silenciat cessament del major Trapero

La seva caiguda és injusta per a ell, però és trist per al país, perquè confirma que a Catalunya es continua prioritzant mantenir la ficció d’un relat per sobre de la meritocràcia

3
Es llegeix en minuts
El silenciat cessament del major Trapero

David Zorrakino / Europa Press

És molt significatiu que en un país on qualsevol anècdota s’eleva a la categoria d’esdeveniment històric, el cessament fulminant del major dels Mossos hagi passat enmig d’un silenci general, com si molestés. Resulta que el policia que va ser convertit en heroi aquell tràgic 17-A ha sigut finalment abandonat a la seva sort pels que al seu dia el van consagrar. Res millor que l’ascens i caiguda del major Trapero per entendre què és el que li ha passat a Catalunya els últims anys. Va ser aparentment elevat als altars per la seva gran tasca antiterrorista, quan en realitat va ser únicament per la necessitat de crear la impressió, a les portes de l’octubre calent del 2017, que Catalunya tenia una policia moderna, exemplar i humana per al nou Estat que estava a punt de néixer. Va arribar l’1-0, i Trapero es va negar amb valentia que els Mossos utilitzessin la força per evitar que la gent acudís a unes simples urnes, i això el va convertir en l’objectiu immediat del Madrid ultra, que el va tractar com si fos un sediciós independentista. A continuació, va ser cessat amb el 155, però ja aleshores començava a estar entre dues aigües: el sobiranisme va començar a sospitar de la seva independència de criteri i els tertulians del règim van deixar de citar-lo com un dels màrtirs de la pàtria. El punt de no retorn va arribar amb el judici del procés, on va confessar que tenia preparat un dispositiu per detenir Puigdemont si així se li requeria judicialment. Va ser el moment en què es va convertir en un altre traïdor oficial més, fins que sorprenentment el conseller Sàmper el va rehabilitar amb bon criteri, i per un moment va semblar que els mèrits eren més importants que les simpaties polítiques.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Va ser un miratge: el canvi de Govern va ser el principi del seu final, que va executar finalment el conseller Elena en una trista compareixença, en la qual va intentar amagar sense èxit que es tractava d’un cessament eminentment polític. En una d’aquestes ficcions típicament catalanes, Elena va argumentar que se cessava Trapero per facilitar un «canvi generacional» i una «feminització» a la cúpula de les Mossos, però va anunciar que el substituïa per un policia home i només cinc anys més jove. No, el cessament de Trapero no es va deure a cap voluntat de renovació, sinó a la necessitat de mantenir el relat processista fins al final. Perquè Trapero ha sigut en realitat un dic de contenció en contra de tots els pols del conflicte català: dels que volien pegar els votants i de l’extrema dreta mediàtica i judicial madrilenya, però també de l’independentisme màgic, que sap que ha de continuar pedalant si no vol caure de la bicicleta. Així s’explica per què, davant el seu escandalós cessament, hi ha hagut aquest silenci eixordador d’ERC i Junts, dos partits barallats en tot però sospitosament d’acord en el cessament del Major, sobre el qual han passat de puntetes com si fos un tema menor. La caiguda de Trapero és injusta per a ell, però és trista per al país, perquè confirma que a Catalunya es continua prioritzant mantenir la ficció d’un relat per sobre de la meritocràcia. I és que el major ha sigut una víctima més dels polítics que, des del 2017, divideixen la societat entre bons i dolents, entre purs i impurs. Trapero, en una zona de grisos, amb els seus matisos, els seus encerts i els seus errors, li recordava a massa gent, aquí i allà, que la realitat és sempre complexa i polièdrica. Algun dia sentirem vergonya d’algunes de les coses que ens han passat els últims anys. El cessament amb silenciador del major Trapero serà amb seguretat una d’elles.