Restriccions

Toc de queda per Nadal

Més enllà d’algun desallotjament concret i d’una manifestació negacionista, el cert és que aquesta primera prova de foc s’ha saldat sense incidents

2
Es llegeix en minuts
Toc de queda per Nadal

Jordi Otix

Després de la implantació de les estrictes mesures anunciades per la Generalitat, que contrasten amb les que s’apliquen en altres comunitats autònomes i amb les propostes de manera general pel Govern espanyol, la Nit de Nadal i la nit del dia de Nadal es presentaven com un punt de referència per calibrar com responia la ciutadania en unes dates tan celebrades i amb tanta possibilitat d’aglomeracions. Podria haver-se donat el cas, com ja va passar durant l’estiu, que la restricció de les reunions a 10 persones i, especialment, el toc de queda (entre la una i les sis del matí) als municipis de més de 10.000 habitants amb una incidència a set dies superior als 250 casos per cada 100.000, derivés en macrobotellons o en festes al carrer no permeses, que desemboquessin en situacions difícils de controlar des del punt de vista de l’ordre públic. Tots recordem el que va passar llavors, amb escenes –especialment a les zones turístiques i a la platja– gens edificants. Aquesta vegada, no obstant, amb l’oci nocturn també tancat i amb el toc de queda en vigor (una mesura, d’altra banda, útil als ajuntaments per evitar episodis de concentració a la via pública), no s’han donat casos especialment rellevants. Més enllà del desallotjament que la Guàrdia Urbana de Barcelona va haver de practicar al carrer de Mandri i voltants, amb aglomeracions als bars de la zona, i més enllà, també, de les manifestacions negacionistes pels carrers de la ciutat en contra de les restriccions, amb unes 600 persones, la majoria sense mascaretes i sense distància de seguretat, el cert és que aquesta primera prova de foc s’ha saldat sense incidents remarcables.  

Recordem que el toc de queda, en vigor fins al 7 de gener, afecta 125 municipis catalans, els més poblats i, en conseqüència, aquells on podrien donar-se situacions més compromeses. La bona notícia és que s’ha imposat, de manera majoritària, la consciència cívica en el respecte a unes mesures controvertides (i posades en dubte per alguns experts i pels sectors més directament afectats) que han de servir, no obstant, per intentar rebaixar les xifres de la sisena onada, ara com ara crítiques, amb el risc de rebrot disparat i amb una situació general semblant a la que vam viure, per exemple, el juliol passat. Tant el tancament de l’oci nocturn com les restriccions en les reunions o el toc de queda generen polèmica, en especial des de la remissió de l’estat d’alarma, el maig passat, i l’assumpció de les accions per part de cada comunitat autònoma i les conseqüents divergències en l’àmbit judicial, però el cert és que, una vegada implantades, correspon també al ciutadà, en exercici de la seva responsabilitat individual, contribuir, amb una menor interacció, a la remissió de la corba pandèmica.   

Queda per observar com es desenvoluparan els esdeveniments la nit de Cap d’Any, una festa amb més tendència que el Nadal a l’hora de generar concentracions i d’allargar la nit. Serà un altre punt determinant del moment que vivim. És de desitjar que la valoració que puguem fer l’endemà segueixi la mateixa tònica que la que ens han reportat les nits del 24 i 25 de desembre. Pel bé de tots.