Remodelar per remodelar Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Interiors obsolescents

La febre de reformes sembla un malbaratament absurd en una carrera cap enlloc

1
Es llegeix en minuts
Restaurant Flash Flash. Carrer Granada del Penedès.

Restaurant Flash Flash. Carrer Granada del Penedès. / FIRMA DE FOTO

La voracitat en la reforma dels interiors de botigues és cruel. Ens queixem que molts comerços històrics hagin sucumbit després de l’augment del lloguer, però és un baix percentatge respecte als que renoven el seu aspecte tan sols per ser més atractius. Depèn molt de cada sector, però en la moda, les botigues no passen dels 15 anys sense una reforma integral.

Un altre sector encara més efímer és l’hoteler. Els banys es canvien de mitjana abans dels set anys. I l’interior de les habitacions no sol arribar a 10. Però el curiós és que, segons un estudi, tan sols la meitat ho fan per obsolescència, és a dir, desgast o malfunció. Un altre 24% per augmentar el confort, i un 20% tan sols per canviar l’estètica. Actualment, a causa d’una guerra comercial en la qual el client prefereix estrenar habitacions i tria les opcions més recents. La data de reforma és clau a tots els cercadors, ningú vol quedar demodé.

Notícies relacionades

Els restaurants solen oferir una tendència més gran a durar. Sovint, la seva pròpia decoració és part consubstancial del negoci i un referent per atraure el client. Però, fins i tot i així, també resulta estrany que conservin la seva fisonomia per més d’un parell de dècades. D’altra banda, tres de cada quatre acaben tancant, cosa que sol implicar un lífting més o menys intens per al nou amo. El recent 50è aniversari del Flash Flash a Barcelona, pràcticament idèntic en el seu interiorisme, és un cas realment curiós. Si funciona bé, ¿per què canviar-ho?

A molts objectes electrònics la caducitat està programada, fallen expressament. En un interior el canvi no sol obeir a cap necessitat. És més aviat una pressió mediàtica per la novetat, però el recanvi del qual pot ser fins i tot pitjor. Passa sovint. Aquesta falsa necessitat de mutació accelerada és una mala notícia. Tot i que segur que algú dirà que aquesta espiral ‘efimeritzant’ és positiva, ja que dona feina a dissenyadors, constructors i clients. Més aviat sembla un malbaratament absurd en una carrera cap enlloc.