Percepció ciutadana Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La Barcelona incòmoda

L’enquesta municipal no revela sorpreses sobre el descontentament dels barcelonins en temes com la inseguretat i els problemes de mobilitat

3
Es llegeix en minuts
Un joven circula en patinete eléctrico por el carril bici de carrer Provença, en Barcelona.

Un joven circula en patinete eléctrico por el carril bici de carrer Provença, en Barcelona. / FERRAN NADEU

En ple debat sobre quin ha de ser el model de Barcelona, i davant el malestar de part de la ciutadania, que s’ha canalitzat en protestes contra la gestió de l’equip de govern, al qual acusen de perdre oportunitats econòmiques i de governar sense pols, l’ajuntament va presentar ahir l’enquesta de serveis municipals que reflecteix, des de fa 32 anys, les inquietuds dels habitants de la ciutat.

En aquest sentit, el sondeig a gairebé 6.000 enquestats no ha revelat sorpreses quant a quin és el problema percebut com a número u: el de la inseguretat (així ho expressa un 14,5%), tot i que suposa un descens de gairebé tres punts, respecte al manifestat el 2020.

D’altra banda, si sumem diferents afegits, emergeix de manera destacada (amb gairebé el 10%) una segona preocupació: la dels problemes derivats de la mobilitat. Un epígraf en el qual s’inclou des del descontentament per l’augment de la congestió del trànsit (el vehicle privat es mou en els mateixos nivells de dos anys enrere) a les queixes per l’ús de bicis i patinets. Aquest és un punt crucial: no es recuperarà una plena normalitat, social i econòmica, fins que els ciutadans facin seva la recuperació del transport públic, que encara se situa un 20% per sota dels nivells prepandèmics. També des d’una perspectiva global, si Barcelona vol ser inclosa entre les urbs que són més clarament conscients de l’emergència climàtica a què ens enfrontem, a pocs dies de la cimera de Glasgow.

En canvi, un aspecte que ha sigut àmpliament criticat durant els últims mesos en diferents barris de la ciutat, com és el de la gestió de la neteja dels seus carrers, assoleix el 7%, situant-se com a cinquena preocupació global. Tot i que, això sí, els ciutadans que consideren que Barcelona està pitjor que fa un any en aquest apartat (un 30,7%) superen els que creuen que està millor (un 28,4%). I a aquesta percepció poden haver contribuït gestions clarament millorables, com el sistema de recollida d’escombraries porta a porta en barris com el de Sant Andreu, finalment retirat.

L’equip de govern no surt malparat del sondeig del 2021: mentre que fa un any la gestió municipal s’alçava com a segon problema més important, només per darrere de la inseguretat, ara passa al desè lloc, mentre que aconsegueix un 77% d’aprovació. Aquest menor malestar amb la marxa de la ciutat també es reflecteix en un lleuger augment dels que mostren la seva satisfacció per viure a Barcelona (7,5 davant 7,3, el 2020). No obstant (com ha reflectit aquest diari en més d’una ocasió), encara hi ha un 28% de barcelonins desitjosos d’abandonar el municipi, per sobre de la mitjana d’anys anteriors, en una clara mostra de la incomoditat amb què perceben la ciutat una part dels seus habitants.

Sondejos com el d’ahir corren el risc de ser instrumentalitzats; com a aval, per part de l’equip govern municipal, o com a objecte de crítica, per part de l’oposició. Per sobre dels interessos d’uns i d’altres, i malgrat les bones intencions i les polítiques públiques aplicades, sembla clar que ha sobrat dogmatisme i s’ha trobat a faltar més diàleg en la gestió municipal. I la ciutat ja no té temps per perdre: tant davant els reptes globals com davant els trens econòmics que no pot perdre, bàsics per arribar a un desenvolupament sostenible i que no deixi enrere els seus ciutadans.