Apunt

Aquest no és un pressupost expansiu

Els comptes del 2022 són els de més gran despesa de la història, però aquesta creixerà molt menys que el PIB i que els ingressos

1
Es llegeix en minuts
Aquest no és un pressupost expansiu

EFE / Chema Moya

El projecte de Pressupostos per al 2022 inclou una despesa rècord. L’Estat, la Seguretat Social i organismes autònoms preveuen una despesa total consolidada de 427.012 milions d’euros per al 2022, que és la xifra més gran de la història pressupostària. Amb tot, no es pot dir que siguem davant un Pressupost expansiu. En el llenguatge pressupostari, uns comptes són expansius si la despesa creix més que l’economia; o quan ho fa més que els ingressos. Ni una cosa ni l’altra és el que, previsiblement, passarà el 2022, sinó tot el contrari.

El del 2021 sí que va ser el Pressupost més expansiu de la història. Amb ajuda dels fons europeus es va pressupostar un inèdit augment de la despesa del 17,5%, molt per sobre del creixement que s’estimava per a l’economia espanyola quan es van elaborar els Pressupostos del 2021 (el 9,8% en termes reals i el 10,8% en termes nominals, tenint en compte la inflació) i de la pujada esperada dels ingressos (7,5%). Això sí que van ser uns Pressupostos expansius. I encara més si es té en compte que les últimes previsions del Govern central rebaixen al 6,5% i el 7,8%, respectivament, les taxes de creixement real i nominal de l’economia per a aquest any.

Notícies relacionades

Per al 2022, la situació és diferent. La despesa pressupostada creix el 2,5% respecte a la del 2021 davant un avanç del PIB nominal previst del 8,6% (el 7% en termes reals) i una previsible pujada dels ingressos consolidats del 12,7%. El diagnòstic és rotund: aquests no són uns Pressupostos expansius, sinó, al contrari, malgrat comportar una despesa rècord, de nou, amb ajuda dels fons europeus de recuperació.

Aquest joc de xifres no és simple teoria. És política. El fet que la despesa creixi molt menys que l’economia permetrà que, segons les previsions del Govern central, el pes del dèficit públic sobre el PIB caigui des del 8,4% previst el 2021 al 5% estimat per al 2022, cosa que oferirà la imatge de compromís amb l’estabilitat pressupostària que demanda Europa a Espanya. D’altra banda, el fet de presentar una despesa rècord permet als socis d’Unides Podem oferir els comptes com els més expansius de la història, encara que no sigui així.