Apunt

L’impost del 15% de Sánchez

Unides Podem pressionar per reprendre el tipus mínim de societats que el president ja va voler aplicar el 2019

2
Es llegeix en minuts
L’impost del 15% de Sánchez

David Castro

L’exigència d’Unides Podem d’incloure als Comptes del 2021 l’impost mínim efectiu del 15% en l’impost de Societats per a les grans empreses previst en l’acord de legislatura va camí de convertir-se en l’estrella de la negociació pressupostària entre els dos socis de Govern, que podria entrar aquesta setmana en una fase decisiva. Això, i la ja clàssica petició morada d’aplicar límits al cost dels lloguers en zones amb preus tensats.

Hi ha resistència a la part socialista de l’equip econòmic a introduir ja el 2022 una fiscalitat mínima per a les societats. Igual que va procedir amb la pujada de 15 euros del salari mínim interprofessional, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, és partidària de diferir al màxim els possibles augments d’impostos que, des de la seva anàlisi, poguessin frenar la recuperació en marxa. Hi ha un altre argument, a què acudeixen tant Calviño com la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero: «Deixem que el grup de treball per a la reforma fiscal exposi les seves conclusions, a partir del febrer, i després dissenyarem un marc ampli, amb totes les reformes que calgui adoptar», diuen. Els dos arguments ajuden Calviño i Montero a defensar retardar al 2023 la introducció d’aquesta fiscalitat mínima del 15% per a societats acordada pel conjunt dels països de l’OCDE, del G-20 i del G-7 per a la seva implantació a partir del 2022. 

Notícies relacionades

El cert és que el president Pedro Sánchez ja en va intentar l’aprovació el 2019. El fallit projecte de Pressupostos per a aquell any –que no va aconseguir ser aprovat pel cop de porta d’ERC– va incorporar una tributació mínima del 15% per a societats amb una facturació a partir de 20 milions i per als grups empresarials. Es va estimar llavors que la mesura afectaria a penes unes 10.000 empreses i que portaria al Tresor una recaptació addicional d’uns 1.700 milions.

El Govern preveu que l’economia espanyola recuperarà el seu nivell d’activitat a principis del 2022. Hi haurà empreses que encara ho passaran molt malament i es veuran abocades al tancament, però l’impost mínim només entraria en joc per a aquelles amb beneficis. A més, la liquidació de l’impost es produeix amb un any de retard. I tots aquests són arguments sobre la taula per avaluar fins a quin punt una fiscalitat mínima del 15% per a grups empresarials que de vegades tributen en l’entorn de l’1% poden arribar a arruïnar la recuperació o, al contrari, la poden ajudar a partir dels ingressos més elevats que obtindria l’Estat.