Divisió partidista Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Cuba, política interior

Una cosa és que els membres del PSOE al Govern central pensin que Cuba és una dictadura i una altra que ho puguin dir sense provocar un incendi en les relacions entre els dos països

1
Es llegeix en minuts

Miles de manifestantes salen a la calle en Cuba por primera vez en 27 años.

Deia el gran periodista Xavier Batalla que els espanyols només tenien una opinió formada i apassionada sobre dos temes internacionals: Cuba i el conflicte arabo-israelià. Són, en efecte, dues qüestions sobre les quals les opinions a Espanya es divideixen tant com ho fan entre els mateixos actors dels dos conflictes. En el cas del Pròxim Orient, l’opinió espanyola és clarament propalestina, mentre que en el de Cuba els bàndols estan probablement més igualats, tot i que sempre hi ha un corrent de simpatia de fons cap al poble cubà i una certa condescendència cap al règim castrista.

Les massives manifestacions a Cuba, els dies 11 i 12 de juliol, contra el Govern i per expressar el cansament per la falta d’aliments i medecines i per l’escassetat generalitzada han tornat a convertir Cuba en un problema de política interior espanyola. La batalla s’ha centrat aquesta vegada en la paraula que ha de definir el règim, dominat fins fa molt poc pels germans Castro i encapçalat ara per Miguel Díaz-Canel.

Notícies relacionades

És evident que Cuba és una dictadura, amb un partit únic, amb presos polítics i una falta clamorosa de llibertats individuals. No fa falta ser molt perspicaç per pensar que això ho creuen des del president del Govern, Pedro Sánchez, fins als ministres a qui s’ha intentat arrencar la paraula maleïda i no s’ha aconseguit. Però una cosa és que els membres del PSOE al Govern –una altra cosa són els d’Unides Podem– pensin que Cuba és una dictadura i una altra que ho puguin dir sense provocar un incendi en les relacions entre els dos països i sense posar en perill els interessos de les empreses espanyoles a Cuba.

La prova que es diu una cosa quan s’està al Govern i una altra quan s’està en l’oposició és l’actitud diferent del Partit Popular, que ara incita el Govern a qualificar Cuba de dictadura, paraula que els seus representants no van utilitzar mai quan van governar. Aquesta diferent vara de mesurar no fa sinó confirmar que Cuba és, per als polítics espanyols, una qüestió més de política interior.

Temes:

Cuba