Editorial

Multes més proporcionades

L’ofensiva contra els pisos turístics il·legals ha de distingir els infractors puntuals de les grans xarxes, com ha admès l’Ajuntament de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Multes més proporcionades

El 2017, arran de la situació límit a què s’havia arribat, sense una regulació pertinent i després d’assolir la xifra de 9.600 llicències d’apartaments turístics, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Pla Especial Urbanístic d’Allotjament Turístic (PEUAT) per tallar d’arrel una pràctica que s’havia fet extensiva i insostenible. Tot i que el pla va ser posteriorment recorregut i encara està pendent de revisió judicial, el consistori va decidir emprendre una política de moratòria temporal de noves llicències que, de facto, evita nous hotels al centre i més apartaments a tota la ciutat. 

Per erradicar l’ús de vivendes com a pisos turístics i a fi de combatre els més de 6.000 pisos anunciats en plataformes multioperadores, amb Airbnb com la més emblemàtica, una de les mesures més contundents va ser la introducció de duríssimes sancions (entre 60.001 i 600.000 euros). La duresa de la norma ha acabat afectant particulars que de cap manera coincideixen amb el retrat estàndard dels negocis que l’ajuntament volia perseguir. Es tracta, en aquest cas, de propietaris no professionals que només perseguien petits ingressos i no grans lucres, com passa amb empreses o màfies que pretenien operar sense llicència. Els amfitrions responen a tipologies diverses: persones que lloguen la pròpia llar el mes de vacances, que viuen soles i que aprofiten l’ocasió per incrementar la seva capacitat econòmica, circumstàncies esporàdiques que no pretenen convertir-se en un lucre permanent. En definitiva, una activitat «no regular, no professional i domèstica». Són paraules del representant d’Acaba (Afectats pel Conflicte entre l’Ajuntament de Barcelona i Airbnb), una associació que s’ha constituït per fer front a les multes desorbitades que han afectat uns 300 propietaris, que també han decidit denunciar la coneguda plataforma per la seva «actuació deslleial». 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Una agressiva campanya per visibilitzar el problema i la pressió exercida contra l’administració han fet recapacitar l’ajuntament, amb una reformulació de la política sancionadora perquè sigui més proporcionada i tingui en compte les especificitats individuals de cada infractor. La no reincidència, l’absència de comercialització extensa o la situació econòmica dels afectats incidiran en aquest replantejament, que es concretarà en una instrucció municipal que entrarà en vigor els pròxims dies. Com ha declarat Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme: «No tots els casos poden anar al mateix paquet; distingirem el cas de les persones individuals que van fer la infracció puntualment». Des de rebaixes considerables de la quantia de la sanció fins a la revisió dels embargaments actius, la negociació està oberta.

Els pisos turístics són una opció vàlida dins de la varietat d’allotjaments de Barcelona, com de tantes altres destinacions del món. Els problemes que s’hi associen són deguts a un excés d’oferta –sovint il·legal– que satura el mercat turístic, posa al límit la convivència als barris on es concentren i perjudica la imatge de la ciutat. La voluntat de l’ajuntament de controlar la proliferació de pisos turístics i sancionar els que se salten les normes és positiva, com també ho és saber rectificar i no aplicar el mateix criteri per a tots els infractors.