Després de la Covid

Caminin ja sense mascareta, sisplau

L’obligatorietat es va implementar per acostumar la ciutadania a l’ús de la mascareta i que no se l’oblidés on sí que és necessària, als espais interiors

3
Es llegeix en minuts
Caminin ja sense mascareta, sisplau

Jordi Otix

Ja no hi ha dubtes. L’evidència científica diu clarament que la Covid-19 no es transmet en espais exteriors que no estiguin gaire freqüentats. Hi ha prou estudis al respecte. Figures de referència com els drs. Trilla i Argimon ho avalen, i fins i tot el primer reconeix que la mascareta en exteriors s’hauria d’haver abolit fa temps, entre setmanes i mesos. El Dr. Almirall, infectòleg de la Vall d’Hebron, va posar en qüestió la mesura des de juliol del 2020. El viròleg alemany Christian Drosten va descartar completament el febrer del 2021 que el virus es pogués contraure en espais exteriors fent un tomb, malgrat que recomanava, lògicament, mantenir la distància de seguretat. Per cert, la mascareta en exteriors mai ha sigut obligatòria a Alemanya tret d’en espais cèntrics d’algunes ciutats que podien ser molt freqüentats. En definitiva, que la mascareta a l’aire lliure, mantenint la distància de seguretat, té la mateixa eficàcia sanitària que obligar tota la ciutadania a portar una boina.

Més enllà d’això, tot i que la llei 2/2021, incorrent en un absurd abús de poder, obliga a portar la mascareta a tot arreu, tots sabem que la policia no intervé si un està sense mascareta assegut en un banc, en una terrassa, o caminant pel carrer bevent, fumant o menjant un gelat. Tampoc si es vesteix roba esportiva, aparentant practicar algun esport. Tampoc és obligatòria a la platja, segons va comunicar fa més d’un any la Conselleria de Salut, per «sentit comú». Aquest mateix sentit comú que el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, el 7 abril del 2021, va utilitzar per dispensar l’ús de la mascareta en «activitats que al portar-se a terme suposin un esforç físic de caràcter no esportiu, a l’aire lliure i de forma individual, mantenint, en tot cas, la distància mínima d’1,5 metres amb altres persones que no siguin convivents». ¿És possible que algú, amb un mínim «sentit comú», no entengui que el Consell s’estava referint a caminar per la via pública?

Mentrestant, ja hem sabut que la mesura es va implementar per acostumar la ciutadania a l’ús de la mascareta i que no se l’oblidés on sí que és necessària, als espais interiors. ¿Era tan difícil que la ciutadania distingís entre un espai exterior i interior? ¿Era necessari recórrer a una manipulació impròpia d’una democràcia, que ha terroritzat molts ciutadans? Em pregunto si les autoritats sanitàries, disculpin-me la ironia, es van perdre en la seva infància algun capítol de ‘Barrio Sésamo’ i van creure que era molt difícil explicar-li a la ciutadania la diferència entre «dins» i «fora».

Notícies relacionades

Fa prop d’un any que denuncio el que sens dubte és un abús autoritari que recordarem molt temps. I només ara es veu una contestació social quan els ciutadans, ja amb menys por però amb molta calor, estan anhelant el final de la mesura. Ha sigut decebedora, aquesta reacció tan submisa en vista d’un absurd evident, però també s’ha de reconèixer que les explicacions de les autoritats no han sigut clares i han promogut aquesta por per afavorir l’ús de la mascareta. S’han comportat amb un paternalisme inacceptable, exactament igual que els pares sobreprotectors que prohibeixen als seus fills activitats molt llunyanament perilloses per estar tranquils. Sens dubte, és més fàcil prohibir que explicar. I ara se segueixen comportant com aquests pares autoritaris, demorant el final d’una mesura sense sentit per por que els ciutadans «s'excedeixin», això sí, mentre permeten reobrir l’oci nocturn en espais interiors... Fins i tot s’està suggerint que el final de la mascareta coincidirà amb la concessió dels indults. Espero que a ningú se li hagi acudit la insensatesa de relacionar aquests dos temes per raons estratègiques.

Mentrestant, alcaldes, presidents i consellers, igual que abans ho van fer amb la mascareta a les platges, haurien de dir amb urgència a la ciutadania que ja poden passejar sense mascareta amb distància de seguretat, per sentit comú. I, de fet, perquè ho avala el Consell Interterritorial des de fa més de dos mesos, tot i que algunes autoritats, també policials, ho hagin volgut ignorar.

Temes:

Mascaretes