El futur tecnològic de la UE

Rumb al 2030

Brussel·les ha ampliat els seus propòsits en l’estratègia digital més enllà de la pandèmia

3
Es llegeix en minuts
Rumb al 2030

Imaginar com hauria de ser la nostra societat en la pròxima dècada és tasca de tots. Però els governs han de concretar els camins amb les seves polítiques per aconseguir-ho La Comissió Europea ha presentat la seva estratègia per al ple desenvolupament de la societat digital. L’ha anomenat la ‘Brúixola digital d’Europa’ i en ella es defineixen els objectius que s’haurien d’aconseguir per a l’any 2030. ¿Què aporta de nou? ¿Es tracta d’un nou rumb? ¿O seguim en el mateix de sempre? L’important és conèixer com afectarà la vida de la ciutadania.

La dècada digital 

A principis de març es va presentar l’estratègia de la Unió Europea anomenada la ‘Dècada digital’. La Comissió liderada per Úrsula von der Leyen ha volgut ampliar els seus propòsits més enllà de la pandèmia i fer cap al futur. És a dir, establir el camí europeu digital per poder competir millor en el món. La proposta de guia pren com a símbol una brúixola per no perdre el rumb en un escenari global cada vegada més complex. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Definir els objectius per a cada dècada és un clàssic de les institucions europees. De fet, el que canvia són els noms que se li van atorgant a les estratègies de futur. L’eix és la digitalització i com es va completant aquest procés en els diferents àmbits de la nostra societat. Sabem que la introducció d’una nova tecnologia dependrà principalment de dos factors: l’econòmic a través de les inversions que es realitzin en infraestructures i equipament i la velocitat de la seva adopció entre els ciutadans. Si tots dos van a velocitats similars, l’èxit està assegurat. 

Hem passat per diferents etapes. A fi de crear la «societat de la informació per a tothom», la Comissió va llançar el 1999 la iniciativa ‘eEurope’, un ambiciós programa destinat a difondre al màxim les tecnologies de la informació durant la primera dècada dels 2000, emmarcada dins de l’Estratègia de Lisboa. El 2010, com que no s’havien aconseguit els objectius, es va aprovar l’estratègia ‘Europa 2020’. I ara, amb els efectes que ha causat la pandèmia, ja tenim el full de ruta europeu per als pròxims 10 anys. 

¿Quina és la proposta actual? 

Conèixer els detalls de l’estratègia europea sempre implica certa complexitat i estar molt familiaritzat amb les dinàmiques comunitàries. Però com que l’objectiu final de qualsevol política pública hauria de ser l’interès general i que fos en benefici de la ciutadania, en aquesta ocasió hem pres com a referència el que expliquen la càpsula audiovisual divulgativa que presenta la Comissió Europea a la seva pàgina web. És la forma més senzilla per conèixer realment què es proposa a la ciutadania.

La idea parteix d’imaginar com serà la vida el 2030. ¿Què ens portarà de nou? La proposta vol presentar una societat amb una internet superràpida a tot arreu, que la bretxa de gènere en tecnologia s’hagi eliminat, que totes les generacions, joves i grans, utilitzin la tecnologia de forma habitual, que tots els serveis públics siguin accessibles en línia, que la tecnologia ajudi la gent i el planeta, que la ciutadania tingui accés al seu historial mèdic de forma completa en format digital, que la contractació pública pugui fer-se en línia i que els negocis puguin utilitzar tecnologies segures. En definitiva, ens ofereixen un món de possibilitats gràcies a la tecnologia.

¿És nova la proposta? No, segueix en la mateixa línia anterior. Vol aprofundir en la digitalització completa de l’economia europea, ampliant els percentatges en cada sector. Aquesta és la novetat.

¿Com pensen arribar-hi?

Notícies relacionades

La Comissió proposa publicar un nou ‘Informe anual de la dècada digital europea’ per al Parlament Europeu i el Consell. Aquest informe inclourà «semàfors» sobre el progrés de la UE i els estats membres cap a l’ambició digital de 2030 basat en l’Índex d’Economia i Societat Digitals (DESI) millorat, així com l’estat general del seu compliment.

En definitiva, el futur té el camí digital marcat. El seu èxit dependrà de la voluntat dels estats membres de continuar creient en el projecte europeu com la millor opció per al seu creixement i desenvolupament. Així com que la ciutadania vegi els resultats en la seva vida quotidiana i ratifiqui la seva aposta per la Unió Europea.