Ocurrències amb la llista de carrers

Fer el ridícul

L’alcalde de Palma l’ha fet al decidir eliminar de la llista de carrers de Palma, per «franquistes», tres almiralls de l’Armada que van guanyar fama al segle XIX amb comportaments heroics en glorioses derrotes

3
Es llegeix en minuts
Fer el ridícul

No hi ha res pitjor que el ridícul i em temo que això és el que acaba de fer José Hila, alcalde de Palma, segurament animat per gent desitjosa de justificar un càrrec i un sou que ens podríem estalviar, al decidir eliminar de la llista de carrers de Palma, per «franquistes», tres almiralls de l’Armada que van guanyar fama al segle XIX amb comportaments heroics en glorioses derrotes, que és una forma particularment espanyola de passar a la posteritat. Pot ser que ara el senyor alcalde consideri dedicar carrers als que els van derrotar en les batalles de Trafalgar de 1805 i de Santiago de Cuba en 1898, els almiralls Nelson i Sampson, perquè deuen ser antifranquistes els que van combatre contra els tres als quals l’alcalde considera franquistes. Gràcies a ell, Nelson augmenta ara la seva llegenda com a almirall antifranquista.

Això és ridícul i em temo que els assessors del senyor alcalde l’han portat a ficar la pota per la qual serà sempre recordat com l’alcalde dels almiralls antifranquistes... del segle XIX. Per començar, jo abaixaria el sou a aquests assessors, perquè les excuses que han donat no convencen. Tothom es pot equivocar i el pitjor és insistir en l’error quan es descobreix, que és precisament el que ha fet l’alcalde a l’explicar que els carrers dedicats als almiralls Gravina, Churruca i Cervera s’eliminen de la llista de carrers perquè glorificaven tres vaixells de guerra de Franco. No és cert. Els vaixells no eren de Franco, sinó de l’Armada (com ara no són del Rei ni de Pedro Sánchez) i, si el creuer es va dir Almirante Cervera, el nom dels destructors era simplement ‘Churruca i ‘Gravina, sense cap menció a l’almirallat. Encara més, Gravina era capità general de l’Armada i Churruca era brigadier, no almiralls, i un destructor que va portar el seu nom va combatre en el bàndol republicà durant la nostra guerra incivil. Aquí no hi ha només ignorància, sinó un tuf nacionalista que veu franquisme en tot el que és espanyol. Els carrers no homenatjaven barcos, a ningú li passa pel cap això, sinó tres marins il·lustres que mai van sentir parlar de Franco. ¡Aquests assessors esborraran el nom de les Balears el dia que s’adonin que l’arxipèlag i la comunitat autònoma es diuen com un creuer que va combatre en el bàndol nacional i va ser enfonsat durant la Guerra Civil!

Rectificar

Notícies relacionades

Arturo Pérez-Reverte ha dit «idiota» al senyor alcalde i jo no soc partidari d’insultar a qui només intentava complir la llei de memòria i reconeixement democràtic del Govern Balear. Però cal explicar als molts damnificats pels plans educatius que patim des de fa dècades –els resultats del qual estan a la vista– que les coses no són així. I que és millor rectificar que persistir en l’error quan es descobreix, com han fet els assessors de l’alcalde al renunciar a treure de la llista la Via Roma i les avingudes d’Alemanya i de Portugal, «sobre les quals la comissió tècnica... va dictaminar que ja no tenien connotació feixista», com vaig llegir a la premsa, per a tranquil·litat del president Mattarella, de la cancellera Merkel i del president Rebelo de Sousa, que no devien poder dormir fins que van conèixer el docte dictamen. Menys sort ha tingut el carrer dedicat a Toledo, que, com sap tothom, és una ciutat franquista. ¿De debò els nostres governants no tenen coses més serioses a fer? Com accelerar la vacunació, que va molt retardada i de la qual depèn l’estiu turístic, i l’alleujament d’un sector molt castigat per la pandèmia.

Però és només un suggeriment, perquè també comprenc la importància del tema que els ocupa, que en un moment de vaques magres obliga a destinar 40.000 euros de la nostra butxaca perquè les empreses situades als carrers afectats puguin canviar els seus rètols i papereria. Jo em permeto suggerir al senyor alcalde el que fa anys proposava La Codorniz («la revista més audaç per al lector més intel·ligent»): que adjectivi els noms i que es limiti després a canviar el qualificatiu. Així podríem passar del carrer de Bondadós Almirall Churruca a carrer del Malvat Almirall Churruca i els contribuents ens estalviaríem 40.000 euros.n

Temes:

Franquisme